«Πολεμικές» διαστάσεις παίρνει η υπόθεση της υποψηφιότητας του σκηνοθέτη Χάρη Παπαδόπουλου για την θέση του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Συγκεκριμένα, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου χαρακτηρίζει ως «μέγιστη αστοχία» αλλά και «καταστρατήγηση του νόμου» την απόφαση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) να προτείνει στο υπουργείο Πολιτισμού, τον σκηνοθέτη στην εν λόγω θέση.

Η Ακαδημία σε επιστολή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η πλειονότητα τού Διοικητικού Συμβουλίου τού Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου ενεργεί σε βάρος τής κινηματογραφικής κοινότητας, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει αποφάσεις που υπονομεύουν την υπόσταση τού κινηματογράφου μας.

Η πλειονότητα αυτή, αφού πρώτα περιέκοψε παράνομα τη χρηματοδότηση δύο ταινιών, καταψηφίζοντας κατά παράβαση τη σχετική εισήγηση τού νυν γενικού διευθυντή, ευθύνεται για την εικόνα διάσπασης που παρουσιάζει το ΕΚΚ, σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως αυτό τής επιλογής τού νέου γενικού διευθυντή. Η οριακή πλειοψηφία 4-3 με την οποία πάρθηκε η απόφαση, και με τον πρόεδρο τού ΔΣ να μειοψηφεί, δείχνει πως το συμβούλιο αδυνατεί να ομονοήσει, άρα και να διοικήσει.

Εκείνο όμως που αποτελεί μέγιστη αστοχία, αλλά και καταστρατήγηση τού νόμου, είναι η ίδια η απόφαση. Τα κριτήρια που πρέπει να πληροί ο γενικός διευθυντής του ΕΚΚ, σύμφωνα με το νόμο 3905/2010 και την ανοιχτή πρόσκληση εκδηλώσεως ενδιαφέροντος για την πλήρωση της θέσεως του Γενικού Διευθυντή, δεν συμπίπτουν ούτε κατ’ ελάχιστο με το βιογραφικό τού προσώπου το οποίο προτείνεται».

Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών με σχετική επιστολή έδωσε την εξής απάντηση αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών εκφράζει την λύπη της για το κείμενο παρέμβασης μιας μικρής ομάδας που αυτοαποκαλείται Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου, μιας ένα κείμενο άκομψο, αντιδεοντολογικό και ύποπτο απέναντι σε έναν συνάδελφο που έχει υπηρετήσει εδώ και 30 και πλέον χρόνια ανιδιοτελώς, την Ελληνική Κινηματογραφία. Το έργο του για όσους το γνωρίζουν είναι και επώνυμο και δημιουργικό και κοσμείται και από μια θητεία 14 χρόνων Προεδρίας της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών και τον τιμούν με εμπιστοσύνη εκατοντάδες συνάδελφοί του.

Με αυτήν της την κίνηση η Ακαδημία θέλει να διατάξει τον Υπουργό, να καταργήσει τον Νόμο, την απόφαση δηλαδή της πλειοψηφίας του Δ.Σ. του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και να διορίσει ως ��ενικό Διευθυντή του Ε.Κ.Κ. τον αρεστό της, λες και είμαστε τριτοκοσμική χώρα. Τα ίδια έκανε και το καλοκαίρι όταν υπονόμευε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Κ.Κ. για να μην τηρήσει τον Νόμο και να εγκρίνει τις ταινίες της αρεσκείας της, θέλοντας να δημιουργήσει εικόνα διάσπασης σε όλη τη κινηματογραφία».