​Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αυστρίας Χάινς Φίσερ εγκαινίασαν χθες στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη την έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: H αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν».

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 18 Ιανουαρίου και περιλαμβάνει περισσότερα από 180 πρωτότυπα σχέδια (υδατογραφίες, μολύβια κ.ά.), προερχόμενα ως επί το πλείστον από αυστριακά και δανέζικα μουσεία και αρχεία, κατά μεγάλο ποσοστό αδημοσίευτα, καθώς και έπιπλα, αντικείμενα από επιχρυσωμένο μπρούντζο, αλλά και μεγάλο αριθμό φωτογραφιών του 19ου αιώνα.

Ο Θεόφιλος Χάνσεν (1813-91) γεννήθηκε και σπούδασε στην Κοπεγχάγη. Κατά την εννεαετή παραμονή του στην Αθήνα (1837-46) συνέθεσε την αρχιτεκτονική γλώσσα, που χαρακτήρισε την Αθήνα του 19ου αιώνα, είναι δηλαδή ουσιαστικά ο κύριος δημιουργός του αθηναϊκού νεοκλασικισμού.

Το 1859 συνέλαβε, με αφετηρία το κτίριο του Πανεπιστημίου, έργο του αδελφού του Χριστιανού, την λεγόμενη «Αθηναϊκή Τριλογία» το συγκρότημα των κτιρίων του Πανεπιστημίου, της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης, που θεωρείται το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύνολο της χώρας μετά την Ακρόπολη.

Σχεδίασε επίσης, το Αστεροσκοπείο, το Ζάππειο και μεγάλο αριθμό ανεκτέλεστων έργων. Στο έργο του Θεόφιλου Χάνσεν παρατηρείται ένα αρχιτεκτονικό ιδίωμα με «αναδρομικά» χαρακτηριστικά, που ο ίδιος ονόμασε «Ελληνική Αναγέννηση».