​Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να έρθει στο φως ένα νέο ψηφιδωτό στην Αμφίπολη, όπως υποστηρίζουν ειδικοί την ώρα που οι ανασκαφικές εργασίες στον τρίτο θάλαμο άρχισαν ξανά, μετά την αποκάλυψη της εντυπωσιακής αρπαγής της Περσεφόνης. Τα σενάρια για τον «ένοικο» συνεχίζονται, με Αμερικανό επιστήμονα να υποστηρίζει ότι πιθανόν να πρόκειται για τον τάφο της μητέρας ή της συζύγου του Μεγάλου Αλεξάνδρου!

«Βλέπουν» κι άλλο ψηφιδωτό

«Είναι πιθανό σ��ον επόμενο θάλαμο να έχουμε ένα ακόμα ψηφιδωτό, αυτή τη φορά με παράσταση που να αντανακλά τη ζωή του ίδιου του νεκρού», λέει ο ο αναπληρωτής καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ανασκαφέας της Βεργίνας, Παναγιώτης Φάκλαρης, στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής».

Αμφίπολη-σφίγγες-620x350.jpg

Όπως τονίζει ο ίδιος, η θεατρικότητα των εντυπωσιακών ευρημάτων στον τύμβο Καστά θα κορυφώνεται στον επόμενο θάλαμο. Θυμίζοντας ότι ψηφιδωτά με παραστάσεις έχουν βρεθεί σε προθάλαμους και σε ανδρώνες οικιών στην Πέλλα, ο κ. Φάκλαρης καταλήγει: «καθώς οι μέχρι στιγμής ερευνηθέντες χώροι έχουν ψηφιδωτά δάπεδα ή μαρμαροθέτημα, θα περιμέναμε να υπάρχει παράσταση με ψηφιδωτό στον κυρίως θάλαμο. Ευχής έργον θα ήταν να απεικονίζεται ο νεκρός. Στα Λευκάδια, για παράδειγμα, υπάρχει ζωγραφική παράσταση με έφιππο εταίρο Μακεδόνα που επιτίθεται σε έναν Πέρση».

amfipoli65_659012711.jpg

Όπως σας έχουμε ήδη ενημερώσει, η ομάδα της κα. Περιστέρη άρχισε ξανά τις εργασίες το Σάββατο, αφότου αποκαλύφθηκε και προστατεύτηκε το ψηφιδωτό με την Περσεφόνη. Οι αρχαιολόγοι δουλεύουν προσεκτικά και αφαιρούν ��ιγά – σιγά το χώμα στον τρίτο θάλαμο, ο οποίος φτάνει τα 3,5 μέτρα και είναι άγνωστο τι κρύβει.

Η Ολυμπιάδα ή η Ρωξάνη στον τάφο;

Την ίδια ώρα, ένα από τα σενάρια που θέλει την μητέρα ή την σύζυγο του Μεγάλου Αλεξάνδρου να βρίσκεται στον τάφο της Αμφίπολης επαναλαμβάνει το «National Geographic», επικαλούμενο Αμερικανό μελετητή.

NOClc8O.jpg

Σύμφωνα με τον Ιαν Γουόρθνιγκτον από το πανεπιστήμιο του Μισούρι, πιθανόν ο τάφος ανήκει σε γυναίκα, αφού το ψηφιδωτό παρουσιάζει μια γυναίκα που οδηγείται στον Κάτω Κόσμο. Μάλιστα, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρών��υν η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ολυμπιάδα, ή η σύζυγός του, Ρωξάνη!

Ο Γουόρθινγκτον επισημαίνει πως και οι δύο γυναίκες καταδικάστηκαν σε θάνατο όταν ένας από τους στρατηγούς του Αλεξάνδρου, ο Κάσσανδρος, ανέλαβε το θρόνο της αρχαίας Μακεδονίας. Κλασικά κείμενα που διασώζονται αναφέρουν ότι ο Κάσσανδρος δολοφόνησε τη Ρωξάνη και το γιο της στην Αμφίπολη το 310 π.Χ., ενώ ο Αλέξανδρος σκόπευε να ανακηρύξει τη μητέρα του θεά, οπότε δεν αποκλείεται ο Κάσσανδρος να της απέτινε τιμές με αυτόν τον τάφο, παρά το ότι ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό της.