Ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων διοργανώνει Διεθνές Συνέδριο με θέμα: «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ – Μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Η Επιστροφή των Μαρμάρων», υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA), της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS.

Το συνέδριο θα γίνει τη Δευτέρα 6 Οκτωβρίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «ΑΘΗΝΑΪΣ» στον Κεραμεικό, στις 17.30. Θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και πρώην υπουργός κ. Παντελής Καψής. Στόχος του συνεδρίου είναι η ευρύτερη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας σχετικά με τη σημασία της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα και τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Στο συνέδριο κύριοι εισηγητές θα είναι οι κ.κ. Χριστόφορος Αργυρόπουλος, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη, Δρ. Δημήτριος Παντερμαλής, Πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Γεώργιος Χριστοφίδης, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων και Ομίλων UNESCO (WFUCA), Daniela Popescu, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και της Ρουμανικής Ομοσπονδίας για την UNESCO (FRACCU) και Elena Corciu, Διευθύντρια του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων της UNESCO (EFUCA) και Δικηγόρος, Δρ Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης, τ. Κοσμήτωρ και Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», επίτιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Δρ Αθανάσιος Νακάσης, Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος του ICOMOS, Δρ Έλενα Κόρκα, Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοπωλείων και Ιδιωτικών Συλλογών, William Clair, Βρετανός Ιστορικός και Ερευνητής, Δρ Έλενα Μητροπέτρου, αρχαιολόγος και γεωμυθολόγος, Ευφροσύνη Φλέγκα-Μπαλασά, PhD Διεθνών και Πολιτικών Σπουδών, Ιδρύτρια της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθηγήτρια Διαπολιτισμικής Πολιτικής UNESCO και Δρ Panos Krokos, Chairman of European Democratic Party.

Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει ο Αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO (WFUCA) για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ. Ιωάννης Μαρωνίτης και ακολούθως θα παρουσιαστεί σε παγκόσμια πρώτη εκτέλεση η «Ωδή για την Επιστροφή των Μαρμάρων» από το μουσικοσυνθέτη κ. Zorze Katris με τη συνοδεία της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων ενώ η αφήγηση θα γίνει από τον ηθοποιό κ. Βύρωνα Κολάση. Πρόκειται για ένα Συμφωνικό/Χορωδιακό Ύμνο που βασίζεται στη σχέση των μαθηματικών του Πυθαγόρα και το λεξάριθμο της αρχαιοελληνικής αλφαβήτου. Η χρυσή τομή που χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του Παρθενώνα, έρχεται να αποτελέσει και μουσικά την αντίστοιχη μοναδική αισθητική του Ύμνου, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα λαμπρού και φωτεινού ήχου, σε μια ηχομαθηματική και αρχαιοελληνική σχέση. Ο Ύμνος και η ψυχή της ανθρώπινης χορωδιακής φωνής θα ζητήσουν την «Επιστροφή» αυτή, μέσα από την άρτια δομή του αρχαιοελληνικού λόγου και ήχου.

Το συνέδριο πλαισιώνεται από Έκθεση Εικαστικών με τη συμμετοχή καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών κ.κ. Στάθη Ανδρουτσάκη και Εμμανουέλας Πλατανιώτη, απόφοιτων και σπουδαστών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κ.κ. Άννας Τσακμόσογλου, Χριστίνας Τζαννή, Δημήτρη Δήμου, Κώστα Γκράτσα, Αργυρού Ρήμου, Μαρίας Πεπκάνη, Ελένης Μανουσαρίδου και Βασίλη Καβουρίδη, καθώς και καλλιτεχνών-μελών του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων. Της Έκθεσης επιμελείται η κ. Δήμητρα Ξενάκη. Ακόμη θα λειτουργήσει και Παιδική Έκθεση Εικαστικών με τη συμμετοχή μαθητών από σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το συνέδριο θα κλείσει με ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου Βιολονίστα κ. Γ. Γεωργιάδη και τους ανερχόμενους μουσικούς κ.κ. Νίκο Πυλαρινό και Πέννυ Τσιλιβάκου.

Στο Συνέδριο θα παραστούν και θα χαιρετίσουν εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο του πολιτισμού, της διπλωματίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, μέλη του ευρωπαϊκού και ελληνικού κοινοβουλίου, ερευνητές, καθώς και δημοσιογράφοι από το βρετανικό και ελληνικό τύπο.

Θα ακολουθήσει cocktail από τους Αρχιμάγειρες, Διευθυντές Γαστρονομίας και Υπεύθυνους Δράσεων Επισιτισμού στις Μόνιμες Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων κ.κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη και Ηλία Ιωσηφέλη.

INFO:
«ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ – Μοναδικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς - Η Επιστροφή των Μαρμάρων»


Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014
Έναρξη: 17:30 (εγγραφές 16:45–17.15)


Πολιτιστικός Πολυχώρος «Αθηναΐς»
Καστοριάς 34-36, Βοτανικός, Αθήνα, 104-47
Στάση Κεραμεικός


ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων
www.unescopireas.gr - unescop@otenet.gr
Τηλ.: 2104967757 – 2104979797 Fax:2104944564
Διεύθυνση: Πέτρου Ράλλη 210 και Θησέως 1, Νίκαια