Μια βραδιά αφιερωμένη στη γυναίκα που κατάφερε να γίνει σύμβολο δύναμης και κύρους, την Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, και τιμά διεθνώς τη χώρα μας, ήταν η χθεσινή στο Μέγαρο Μουσικής. Ο Θανάσης Λάλας σε συνεργασία με την σχεδιάστρια φωτισμών Ελευθερία Ντεκώ δημιούργησαν ένα αφήγημα με τα λεγόμενα της Ελένης Αρβελέρ από οπτικό και ηχητικό υλικό 16 ωρών.

Μια Ελληνίδα που κατάφερε να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, η διεθνούς κύρους βυζαντινολόγος που έχει τιμηθεί για το έργο της, με βραβεία και διακρίσεις σε πολλές χώρες. Αυτή τη γυναίκα, την Ελένη Γλύκατζη- Αρβελέρ γνώρισαν καλύτερα οι θεατές στην κατάμεστη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, όπου παρουσιάστηκε ζωντανό «θεατρικό ντοκιμαντέρ».

«Το μόνο πράγμα που με έφτιαξε αυτό που είμαι, είναι η αντίσταση, δηλαδή το ότι δεν άφησα τον εαυτό μου ποτέ να νικηθεί από την ιστορία, δεν άφησα τον εαυτό μου ποτέ να νικηθεί από αντίξοους καιρούς» είπε η ίδια η κ. Αρβελέρ.

Στην εκδήλωση, που διοργανώθηκε με τη συνεργασία του Συλλόγου «Οι Φίλοι του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών», υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, ο δημοσιογράφος Θανάσης Λάλας παρουσίασε ένα οπτικοακουστικό αφήγημα από τα λεγόμενα της Ελένης Αρβελέρ, ενώ και ο ίδιος ανάγνωσε αποσπάσματα κειμένων.

Στο αρχειακό υλικό που παρουσιάστηκε η κυρία Αρβελέρ μίλησε για τα παιδικά της χρόνια, τη ζωή της στη Γαλλία πλάι στο σύζυγό της, την πορεία και την καριέρα της. Η πρώτη γυναίκα Πρύτανης της Σορβόννης αποκάλυψε πως σε λίγες ημέρες θα κυκλοφορήσει το νέο της βιβλίο με τίτλο «Εικασίες Βεργίνα - Αμφίπολη».

«Μετά την έκδοση τους νέου μου βιβλίου “Εικ��σίες Βεργίνα – Αμφίπολη” θα μου θυμώσουν οι αρχαιολόγοι και οι Σκοπιανοί» σχολίασε η διεθνούς κύρους βυζαντινολόγος χαριτολογώντας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν προσωπικότητες από τον πολιτικό, επιχειρηματικό κόσμο, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πανεπιστημιακοί και άνθρωποι της τέχνης.

Με την πλούσια συγγραφική της δραστηριότητα και την πολυετή ακαδημαϊκή ��ης σταδιοδρομία, η Ελένη Αρβελέρ έχει αναλάβει, κατά καιρούς, σημαντικές θέσεις σε αξιόλογους πολιτιστικούς και επιστημονικούς φορείς, ενώ παρουσιάζει ομιλίες και διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με θέμα τη βυζαντινή ιστορία.