Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις ανασκαφικές εργασίες που γίνονται στην Αρχαία Αμφίπολη.

α1.jpg

Όπως έγινε γνωστό τα μάρμαρα του ταφικού περιβόλου έχουν έρθει -κατά πάσα πιθανότητα- από την Αλυκή της Θάσου.

Το σημαντικότερο όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο μεταφέρονταν στα πλοία.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής» στην αρχαιότητα η Αλυκή γνώρισε μέρες δόξας οι οποίες αποτυπώνονται όχι μόνο στα λείψανα του αρχαίου οικισμού που βρίσκεται πίσω από τα σπίτια της παραλίας ανάμεσα σε πεύκα ή στην παρουσία ιερού και δύο βασιλικών και των μισοβυθισμένων στη θάλασσα λατομείων μαρμάρου, αλλά και στην εν εξελίξει ανασκαφή στην Αμφίπολη.

α2222.jpg

Η προϊσταμένη της ΙΗ΄ Εφορείας Κλασικών και Προϊστορικών Αρχαιοτήτων Καβάλας, Μαρία Νικολαΐδου δήλωσε: «Δεν είναι 100% σίγουρο, πρέπει να γίνει και μια ανάλυση, αλλά το πιο πιθανό είναι ότι ο περίβολος έχει χτιστεί με λευκό μάρμαρο Αλυκής Θάσου».

Σε ότι αφορά τώρα τον τρόπο μεταφοράς, τα πλοία πλεύριζαν την άκρη του λατομείου και έδεναν τους κάβους στις δέστρες, μεγάλες τρύπες που είχαν ανοίξει για τον σκοπό αυτό, αλλά και για να συγκρατούν τις ανυψωτικές μηχανές σε μη αποκολλημένα μάρμαρα.

α33.jpg

Από εκεί έφευγαν για προορισμούς της Μακεδονίας, της υπόλοιπης Ελλάδας, της Ρώμης μέχρι και την Αίγυπτο και την Περσία, κοσμώντας παλάτια, τάφους επιφανών και σπουδαία κτίρια.

α4.jpg

Εν συνεχεία, ειδικά «τύμπανα» (τροχαλίες), ρυμουλκούσαν από τις πλαγιές τους τεράστιους όγκους και τους κατέβαζαν στον πυθμένα του λατομείου, όπου αναλάμβαναν οι γερανοί.