​Έντονη είναι η ανησυχία των αρχαιολόγων στο κατά πόσο θα είναι οι πρώτοι που θα καταφέρουν να πατήσουν το πόδι τους στο εσωτερικό του τάφου της Αμφίπολης, μετά και την τρύπα πλάτους 40 εκατοστών που βρέθηκε στο μαρμάρινο τοίχο στην είσοδο του κεντρικού θαλάμου!

Η αγωνία γύρω από το μυστήριο κορυφώνεται, ενώ οι αρχαιολογικές έρευνες προχωρούν με γοργούς ρυθμούς και βρίσκονται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, η συνέχεια του ψηφιδωτού δαπέδου στον τύμβο Καστά, αποκαλύφθηκε πριν από λίγο, κατά τη διάρκεια των ανασκαφικών ερευνών που συνεχίζονται από την ΚΗ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, καθώς αφαιρέθηκε και ο τελευταίος δόμος από τον τοίχο σφράγισης, που έκλεινε την πρόσοψη του ταφικού μνημείου, όπως σας έχουμε γράψει!

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι θα έχουν προχωρήσει οι ανασκαφές σε τέτοιο σημείο, ώστε να μπορέσουν να μπουν στον κεντρικό θάλαμο του τύμβου.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Δημοκρατία» ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας του ΑΠΘ, Παναγιώτης Φάκλαρης, μαθητής και κατόπιν συνεργάτης του Μανώλη Ανδρόνικου εκτιμά ότι ο τάφος της Αμφίπολης έχει συληθεί τουλάχιστον μία φορά.

Ο κ. Φάκλαρης σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «από τους 110 μακεδονικούς τάφους που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα, μόλις 6 δεν είχαν συληθεί».

«Από τις ανασκαφές των αρχαιολόγων προκύπτει ότι υπάρχει μία οπή σε εσωτερικό τοίχωμα του τάφου, από τις σφίγγες λείπουν οι κεφαλές και είναι σπασμένα τα φτερά τους, ενώ μέσα στον τάφο υπάρχει χώμα που όπως φαίνεται έπεσε από την οροφή του κτίσματος ενώ προσπαθούσαν να μπουν οι τυμβωρύχοι. Όλα αυτά δείχνουν έντονη την ανθρώπινη παρουσία στο μνημείο» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Φάκλαρης.