Με το ντοκιμαντέρ «Excision» της Βίκυς Βελλοπούλου να εντάσσονται στο πρόγραμμά τους, ασχολούνται με το φλέγον ζήτημα της κλειτοριδεκτομής οι φετινές «Νύχτες Πρεμιέρας».

Η σκηνοθέτις ταξίδεψε στην Κένυα τον Χειμώνα του 2013 και κατέγραψε με την κάμερά της σκηνές από τη σχετική διαδικασία, εστιάζοντας στις αντιδράσεις θυτών και θυμάτων, ανδρών και γυναικών.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ, που έγινε για λογαριασμό της «ΑctionAid», η Βίκυ Βελλοπούλου επισημαίνει πως «οι πεποιθήσεις που συνδέονται με την κλειτοριδεκτομή είναι τόσο βαθιά ριζωμένες ώστε δεν υπάρχει έκκληση για βοήθεια και η δυσφορία είναι σε περιορισμένη κλίμακα». Με άλλα λόγια, όσο οι γυναίκες συνεχίζουν να λειτουργούν μέσα στο συγκεκριμένο κοινωνικό πλαίσιο, δεν αντιλαμβάνονται ούτε καν οι ίδιες τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης πρακτικής στη φυσική και πνευματική εξέλιξή τους.

Εκτός από το «Excision», μία ακόμα ταινία για την κλειτοριδεκτομή, το «Βref» της Χριστίνας Πιτούλη, θα προβληθεί επίσης στο πλαίσιο του επετειακού 20ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας, «Νύχτες Πρεμιέρας», που θα πραγματοποιηθεί το διάστημα 17 - 28 Σεπτεμβρίου.

Δείτε στο βίντεο το τρέιλερ του «Excision»