Το Βρετανικό Μουσείο αποφάσισε να μεταφέρει τα Μάρμαρα του Παρθενώνα από την γκαλερί «Ντουβέν» όπου τοποθετήθηκαν την δεκαετία του 1962, σε ένα εκθεσιακό χώρο στην γκαλερί «Σένσμπουρι», όπου για να μπει κανείς πρέπει να πληρώσει εισιτήριο.

«Είναι πολύ νωρίς για να καθορίσουμε από ποια ιδρύματα και από ποιες χώρες θα ζητήσουμε να μας δανείσουν αρχαία αντικείμενα για τη μεγάλη έκθεση που θα φιλοξενήσει το Βρετανικό Μουσείο την Άνοιξη του 2015» σημειώνει η εκπρόσωπος του Μουσείου, Νίκολα Έλβιν.

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Guardian» αναφέρει ότι η εν λόγω έκθεση «αναπόφευκτα θα προκαλέσει συναισθήματα οργής για τα πιο διάσημα και διαφιλονικούμενα γλυπτά στον κόσμο».

Ένας από τους αρθρογράφους της εφημερίδας, ονόματι Μαβ Κένεντι επεσήμανε ότι ο διευθυντής του Μουσείου, Νέιλ Μακγκρέκορ, αρνήθηκε να σχολιάσει «αν το Μουσείο θα ζητήσει κάποια από τα γλυπτά από τον ναό του Παρθενώνα, που η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει... υπό την κατοχή της».

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου πρόσθεσε: «Οι Έλληνες ε��ηύραν την ιδέα του ανθρώπινου σώματος στην τέχνη ως φορέα ομορφιάς και ιδεών. Αυτή την ιδέα θέλει να αναδείξει και η έκθεση που προγραμματίζει το Μουσείο».

Παράλληλα, τόνισε πως «η έκθεση θα προσπαθήσει να προσεγγίσει με ένα νέο τρόπο το ελληνικό σώμα, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από την τέχνη και τη σκέψη. Επιπλέον θα εξετάσει τις επιρροές που άσκησε σε άλλους πολιτισμούς του κόσμου».