Τη συνέχιση και την εντατικοποίηση της προσπάθειας, ώστε να επιστραφούν στην Ελλάδα τα τμήματα των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, βάζει ως στόχο η διεθνής εκστρατεία με τίτλο «Return, Restore, Restart», που αποτελεί μια νέα πρωτοβουλία της Πρέσβεως Καλής Θελήσεως της Unesco, κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

«Η επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα δεν είναι μόνο εθνικό αίτημα αλλά και διεθνές ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς. Ηθικής αποκατάστασης και τάξης. Ως εθνικό αίτημα χρειάζεται τη στράτευση όλων μας, όσοι μπορούμε να συμβάλουμε θετικά σε αυτό. Και ως διεθνές ζήτη��α χρειάζεται διεθνείς συμμαχίες και όσους περισσότερους υποστηρικτές γίνεται πέρα από τους Έλληνες» δήλωσε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Η διεθνής εκστρατεία που πραγματοποιείται από το ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη σε συνεργασία με το ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, έχει ως πρώτο στόχο την αναβάθμιση του θέματος στον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό για τον πολιτισμό, την Ουνέσκο.

Ο κύριος Χριστόφορος Αργυρόπουλος, πρόεδρος του ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη ανέφερε: «Να κατανοηθεί ότι η επιστροφή των Μαρμάρων δεν αφορά μια εκδήλωση εθνικής εμμονής. Αποτελεί μια ουσιαστική ανάγκη που επιβάλει το ίδιο το μνημείο».

«Όταν είδα ότι η Ουνέσκο έχει τέτοια καλή διάθεση και αυτόματα είπαν ότι θα το συζητήσουν το θέμα, το θεώρησα κάτι θετικό. Και πάντα στην ζωή μου δεν κάνω πίσω όταν έχω αποφασίσει να κάνω κάτι και πιστεύω ότι όλοι μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά. Ξεκινώντας από εσάς, που αν το βάλετε μες στην καρδιά σας με δύναμη και σκεφτείτε πόσο σημαντικό είναι να γυρίσουν τα Μάρμαρα! Είναι η ταυτότητα μας έτσι δεν είχε πει και η Μελίνα;» τόνισε η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Ο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρος της διεθνούς επιτροπής διεκδίκησης των μαρμάρων του Παρθενώνα ανέφερε: «Μοιράζομαι την ίδια αισιοδοξία, Μαριάννα, που ανέφερες σήμερα. Η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Έχει πολλούς φίλους που θα την υποστηρίξουν μέχρι να επιστρέψουν τα Μάρμαρα εκε�� που ανήκουν. Εδώ στην Ελλάδα.»

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης εν όψει της δ��εθνούς συνάντησης «Παρθενώνας, η ακεραιότητα ενός μνημείου - συμβόλου, ο ρόλος των πολιτών, μια διεθνής εκστρατεία», που θα γίνει την Πέμπτη, παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Ηλία Νικολακόπουλο σημαντικά στοιχεία από την έρευνα για τη στάση της ελληνικής γνώμης απέναντι στο θέμα.

«Πολύ σημαντική και εθνικό ζήτημα θεωρούν την επανένωση το 93%» ανέφερε ο κύριος Νικολακόπουλος.

«Για να διεκδικήσει κανείς κάτι σωστά πρέπει να αποδεικνύει κάθε στιγμή ότι είναι ικανός να το έχει και επίσης έχει και άλλα πολύ σημαντικά. Το μουσείο το έκανε με το δικό του τρόπο», είπε ο κύριος Δημήτρης Παντερμανλής, διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης.

Τα συμπεράσματα της διεθνούς συνάντησης θα παραδώσει η κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη στη γενική διευθύντρια της Ουνέσκο, Irina Bokova, στο πλαίσιο της ετήσιας συνέλευσης των Πρέσβεων Καλής θελήσεως της Ουνέσκο στο Παρίσι στις 30 Ιουνίου.