Μπορεί να πέρασαν 75 χρόνια αλλά τελικά εκδόθηκε το κύκνειο άσμα της Πηνελόπης Δέλτα με τίτλο «Ρωμιοπούλες».

Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στην οικία του Στέφανου και της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά, όπου στεγάζονται από τη δεκαετία του 1990, τα ιστορικά αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.

Η ερευνήτρια Ιωάννα Πετροπούλου ανέφερε πως πρόκειται για ένα τρίτομο αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, μιας γυναίκας «εγκλωβισμένης στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το σαρκίο της, αλληλεγγύης με τον γυναικείο πληθυσμό μιας εποχής που ο βίος εκτός οικογενείας ανήκε στους άνδρες και οι γυναίκες δεν εκσυγχρονίζονται, παραμένουν καθηλωμένες στο χρυσό κλουβί τους, όπως η ίδια η Δέλτα η οποία ταυτίζεται με την κεντρική ηρωίδα του μυθιστορήματός της. Κι ενώ οι Ελληνίδες αποτελούν το αντικείμενο εξιστόρησης στις Ρωμιοπούλες, η έγνοια της συγγραφέως για τη νεοελληνική ιστορία συγκροτούν το υφάδι του μυθιστορηματικού καμβά».

Η Πηνελόπη Δέλτα ξεκίνησε ��α γράφει τις «Ρωμιοπούλες» που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις «Ερμής», το 1926 στην Θεσσαλονίκη και συνέχισε στην Αθήνα έως το 1939.

Να σημειωθεί πως αποτελεί μια τριλογία από 1.769 χειρόγραφα και σηματοδοτεί και το τέλος της παρουσίασης του Αρχείου Π. Δέλτα, σύμφωνα με τον επιμελητή της έκδοσης, Αλέκο Ζάννα.