Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο 67ο Φεστιβάλ Καννών όπου απονεμήθηκαν τα πρώτα βραβεία.

Βέβαια, η αγωνία θα κορυφωθεί αύριο Σάββατο όπου θα απονεμηθεί ο Χρυσός Φοίνικας. Ωστόσο, η «Εβδομάδα Κριτικών» απένειμε το μεγάλο βραβείο της στον πρωτοεμφανιζόμενο Ουκρανό Μίροσλαβ Σλαμποσπίτσκιι για την ταινία του «The Tribe».

Λίγα λόγια για την ταινία:

Πρόκειται για ένα τολμηρό δράμα, που δεν έχει στάλα διαλόγου, καθώς αφηγείται την σκοτεινή ιστορία ενηλικίωσης ενός κωφάλαλου έφηβου, ο οποίος εγγράφεται σε ένα «ειδικό» οικοτροφείο και γίνεται μέλ��ς μιας άγριας ομάδας συνομηλίκων του που επιδίδονται σε σχολικό εκφοβισμό και εκπόρνευση.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η προηγούμενη ταινία του Σλαμποσπίτσκιι, η μικρομηκάδικη «Πυρηνικά απόβλητα» είχε βραβευτεί στο φεστιβάλ του Λοκάρνο.

Επιστρέφουμε στις Κάννες για να σας ενημερώσουμε ότι το «Hope» κέρδισε το βραβείο της SACD, της εταιρείας συγγραφέων, συνθετών και σκηνοθετών της Γαλλίας.

Ένα «έθνικ» δράμα για έναν νεαρό από το Καμερούν που σώζει και εν συνεχεία ερωτεύεται μια κοπέλα από τη Νιγηρία με φόντο την έρημο της Σαχάρα.

Οι βραβευμένες ταινίες, «The Tribe» και «Hope», είναι υποψήφιες και για τη Χρυσή Κάμερα, η οποία αναδεικνύει τον καλύτερο πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη του Φεστιβάλ, απ' όλα τα προγράμματά του.