Ένας από τους σπουδαιότερους Αμερικανούς λογοτέχνες της γενιάς του, ο Φίλιπ Ροθ ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να γράφει και ότι θα αποσυρθεί από τον δημόσιο βίο.

Μάλιστα, σε ένα ντοκιμαντέρ, το πρώτο μέρος του οποίου θα μεταδοθεί σήμερα Τρίτη από το ΒΒC, ο 81χρονος συγγραφέας δηλώνει στον δημοσιογράφο Αλαν Γέντομπ: «Είναι η τελευταία μου εμφάνιση στην τηλεόραση, πραγματικά , η τελευταία μου δημόσια εμφάνιση οπουδήποτε».

Να τονίσουμε ότι ο συγγραφέας είχε προετοιμάσει εδώ και 18 μήνες τον λογοτεχνικό κόσμο δηλώνοντας στο γαλλικό περιοδικό Les Inrockuptibles ότι σταματά το γράψιμο: «Έφθασα στο τέρμα. Δεν υπάρχει πια τίποτε για να γράψω».

Το τελευταίο του βιβλίο «Νέμεσις» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ το 2013.

«Συγκεν��ρώνομαι στο μεγάλο έργο να μην κάνω τίποτε. Πέρασα πολύ ωραίες στιγμές αυτά τα τρία -τέσσερα τελευταία χρόνια. Τώρα που δεν γράφω πια, δεν θέλω παρά να φλυαρώ», αναφέρει στο BBC.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 53 ετών ο συγγραφέας τιμήθηκε με σημαντικά βραβεία: Pulitzer, το 1998, για το «Αμερικανικό ειδύλιο», National Book Award, το 1960, για το «Αντίο Κολόμπους» και, το 1995, για το «Θέατρο του Σάμπαθ».

Εγγονός Εβραίων μεταναστών της ανατολικής Ευρώπης, γεννημένος στο Νιού Τζέρσεϊ, ο Φίλιπ Ροθ έγραψε 31 βιβλία: αιρετική περιγραφή των ηθών της αμερικανο-εβραϊκής μικροαστικής τάξης, πολιτικές σάτιρες, σκέψεις για το βάρος της Ιστορίας ή, πιο πρόσφατα, για τα γηρατειά, τα έργα του κινούνται συχνά ανάμεσα στην αυτοβιογραφία και τη μυθοπλασία.