Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών άφησε ο Γκόρντον Γουίλις, διευθυντής φωτογραφίας σε ταινίες όπως ο «Νονός» και ο «Νευρικός Εραστής».

Ο γνωστός κινηματογραφιστής γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη και έγινε γνωστός ως ο «Πρίγκιπας του Σκότους», για την περίτεχνη χρήση των σκιών, σε ταινίες που έκαναν θραύση στο σινεμά της δεκαετίας του ’70, παρατσούκλι που του απέδωσε ο διευθυντής φωτογραφίας Κόνραντ Χολ.

νονοσ.jpg
Ο Γκόρντον Γουίλις δεν αποδεχόταν τον χαρακτηρισμό «σκοτεινός», καθώς προτιμούσε να μιλάει για μια «οπτική σχετικότητα», δίνοντας έμφαση στις έντονες εναλλαγές από το φως στο σκοτάδι. Στην ιστορία θα μείνουν οι εικόνες του στον θρυλικό «Νονό» και στις συνέχειές του, στο «Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου» του Πάκουλα, και τα «Νευρικός Εραστής» και «Μαχάταν» το 1977 και 1979 αντίστοιχα, του Γούντι Άλεν.

Ο Ρίτσαρντ Κρούντο, ο πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Κινηματογραφιστών ανέφερε: «Ήταν ένας από τους γίγαντες του χώρου, που πραγματικά άλλαξε τον τρόπο που βλέπουμε τις ταινίες. Πριν από το “Νονό” 1 και 2 δεν υπήρχε ταινία που να έχει γυριστεί με αυτήν την αισθητική. Επηρέασε όχι μόνο το πώς φαίνονται οι ταινίες, αλλά και το πώς δείχνουν οι άνθρωποι μέσα σ’ αυτές».

Από την πλευρά του ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Κρίστοφερ ΜακΚουάρι μόλις πληροφορήθηκε για το θάνατό του έγραψε στο Twitter: «Κανείς δεν πέτυχε τόσο πολλά, χρησιμοποιώντας τόσο λίγα», κι αυτό είναι η επιτομή της εικαστικής ταυτότητας του Γκόρντον.

ααα.jpg
Σε διάστημα επτά ετών, τη δεκαετία του 1970, ο Γουίλις ήταν διευθυντής φωτογ��αφίας σε επτά ταινίες οι οποίες έλαβαν 39 υποψηφιότητες και κέρδισαν 19 βραβεία Όσκαρ, μεταξύ των οποίων τρία βραβεία καλύτερης εικόνας - και όλα αυτά χωρίς μια ενιαία υποψηφιότητα για τον Γουίλις, ο οποίος έλαβε τιμητικό Όσκαρ το 2009.