Ο βραβευμένος με Όσκαρ Βόσνιος σκηνοθέτης Ντάνος Τάνοβιτς είναι ο νικητής του βραβείου Media της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2014, το οποίο απονέμεται στην καλύτερη νέα ταινία που επιλέγεται για υποστήριξη από το πρόγραμμα Media - Δημιουργική Ευρώπη.

'Οπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Τάνοβιτς θα παραλάβει το βραβείο από την Ανδρούλλα Βασιλείου, Eυρωπαία επίτροπο αρμόδια για τον Πολιτισμό, κατά τη διάρκεια τελετής στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών στη Γαλλία το Σάββατο 17 Μαΐου.

Ο σκηνοθέτης μοιράζεται το βραβείο με τον επίσης σεναριογράφο Πρέντραγκ Κόγιοβιτς και τον παραγωγό 'Αμρα Μπάκσιτς για τηνταινία What Are You Looking At? (Τι κοιτάς;), μια ιστορία την οποία ο ίδιος περιγράφει ως «σχετικά με μια πόλη σε μια απροσδιόριστα παρατεταμένη μεταπολεμική περίοδο, χωρίς ήρωες και με τις αξίες της κυριευμένες από τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα».

Ο Τάνοβιτς απέσπασε το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας το 2001 με την ταινία No Man's Land (Αδέσποτη Γη). Η επίτροπος Α. Βασιλείου δήλωσε: «Ο Τάνοβιτς είναι ένας από τους καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του.

Η τελευταία του ταινία είναι καταπληκτική, με ένα ιδιαί��ερα ενδιαφέρον σενάριο που εκπέμπει ισχυρό αίσθημα πολιτιστικής ταυτότητας και δυναμισμού.

Μετά την επιτυχία σε παγκόσμιο επίπεδο του αριστουργήματός του «No Man's Land» (Αδέσποτη Γη) και άλλες αναγνωρισμένες ταινίες, είναι σαφές ότι έχει δημιουργήσει τη βάση για ακόμη μια εντυπωσιακή ταινία που είμαι σίγουρη ότι θα συγκινήσει την καρδιά και το μυαλό στον ίδιο βαθμό. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στον ίδιο και στην ομάδα του».