Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 81 ετών, άφησε ο συλλέκτης έργων τέχνης Κορνέλιους Γκούρλιτ, ο οποίος είχε απασχολήσει τα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης το 2012, όταν είχαν βρεθεί στο σπίτι του περισσότεροι από 1.400 πίνακες ζωγραφικής, ορισμένοι εκ των οποίων πιστεύεται ότι κλάπηκαν από τους Εβραίους ιδιοκτήτες τους από τους Ναζί.

Ο εκπρόσωπός του ανακοίνωσε ότι ο συλλέκτης πέθανε την Τρίτη το πρωί στο διαμέρισμά του στο Μόναχο, όπου είχε μόλις επιστρέψει μετά από χειρουργική επέμβαση στην καρδιά στην οποία υπεβλήθη.

Ο Γκούρλιτ ζούσε μόνος στο διαμέρισμά του στο Μόναχο, περιτριγυρισμένος από πίνακες ζωγραφικής και ληγμένες κονσέρβες.

Είχε ισχυριστεί ότι κληρονόμησε τα έργα από τον πατέρα του, έναν έμπορο έργων τέχνης με ��κοτεινό παρελθόν καθώς φέρεται να συνεργαζόταν με το Γ΄ Ράιχ για την πώληση κλεμμένων ή κατασχεμένων πινάκων που ανήκαν στην αποκαλούμενη από τους Ναζί «εκφυλισμένη τέχνη».

Αναμφίβολα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη υπόθεση κλεμμένων έργων μοντέρνας τέχνης από τους Ναζί στη μεταπολεμική Γερμανία.

Ο συλλέκτης είχε παράνομα στην κατοχή του επί σειρά δεκαετιών πάνω από 1.400 έργα τέχνης σπουδαίων καλλιτεχνών (όπως οι Μονέ, Πικάσο, Κουρμπέ, Σαγκάλ, Ρενουάρ, Μανέ, Γκογκέν, Σεζάν, Τουλούζ Λοτρέκ), τα περισσότερα εκ των οποίων εικάζεται ότι είχαν κατασχεθεί από τις ναζιστικές αρχές ως έργα «εκφυλισμένης τέχνης» την περίοδο του Εθνικοσοσιαλισμού.