Λιμάνι στα ελληνικά νησιά «πιάνει» για πρώτη φορά το Εθνικό Θέατρο, εγκαινιάζοντας τη «Σκηνή περιοδείας» του - που θα αφορά στους χειμερινούς και εαρινούς μήνες και θα απευθύνεται σ�� ομάδες πληθυσμού της περιφέρειας που δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη θεατρική πράξη - με το έργο «Ένας Έλληνας».

Μια θεατρική εμπειρία βασισμένη στα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη και μια παράσταση που- κατά τον σκηνοθέτη Περικλή Μουστάκη- «φωτίζει το κείμενο ενός αυθεντικά λαϊκού ανθρώπου εστιάζοντας όχι μόνο στο παρελθόν, αλλά στο παρόν και το μέλλον».

«Όχημα» της θεατρικής δράσης είναι το αρματαγωγό «Ρόδος», το οποίο με τη βοήθεια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού, μετατρέπεται σε μέσο μεταφοράς της θεατρικής τέχνης, καθώς η σκηνή, τα καμαρίνια και οι θέσεις των θεατών βρίσκονται στα «σπλάχνα» του πλοίου.

Στην πρώτη περιοδεία του κλιμακίου που θα διαρκέσει από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 16 Μαΐου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, το αρματαγωγό «Ρόδος» θα προσεγγίσει λιμάνια άγονης γραμμής, και συγκεκριμένα τα νησιά: Ικαρία (Άγιος Κήρυκος), Πάτμος (Σκάλα), Λέρος (Λακκί), Αστυπάλαια (Λιμάνι), Νίσυρος (Μανδράκι), Τήλος (Λιβάδια) , Κάρπαθος (Πηγάδια) και Κάσος (Φρυ). Μαζί με το κλιμάκιο του Εθνικού θα βρίσκεται και η Πηγή Δημητρακοπούλου, η οποία θα κινηματογραφήσει όλους τους σταθμούς της περιοδείας του, με σκοπό την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ.