Οι δύο πατρίδες του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, η Κολομβία στην οποία γεννήθηκε και το Μεξικό το οποίο τον υιοθέτησε, αποχαιρέτισαν τον συγγραφέα με μία κοινή τελετή στο Μέγαρο των Καλών Τεχνών στην πόλη του Μεξικού, παρουσία της οικογένειάς του, των προέδρων των δύο χωρών και μεγάλου πλήθους που είχε παρελάσει τις προηγούμενες τέσσερις ώρες μπροστά από το βάθρο όπου είχε τοποθετηθεί η τεφροδόχος, στολισμένη με κίτρινα τριαντάφυλλα.

«Ενωμένοι τιμούμε εκείνον που μία μέρα του Δεκεμβρίου 1982, από την παγωμένη Στοκχόλμη, συγκλόνισε τον κόσμο μιλώντας για την μοναξιά της Λατινικής Αμερικής», είπε συγκινημένος ο πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος. «Αιώνια δόξα σε εκείνον που μάς έδωσε μεγαλύτερη δόξα».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο, απηύθυνε χαιρετισμό «στο μεγαλύτερο λογοτέχνη όλων των εποχών της Λατινικής Αμερικής, τον πρωτοπόρο της παγκόσμιας λογοτεχνίας».

Οι δύο πρόεδροι και μέλη των κυβερνήσεών τους σχημάτισαν τιμητική φρουρά γύρω από την τεφροδόχο. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ακολούθησε παρατεταμένο χειροκρότημα.

Χιλιάδες άνθρωποι παρήλα��αν υπό τις μελωδίες του Μπάρτοκ και του Μπετόβεν, που εναλλάσσονταν με τους ήχους της κούμπια και του βαγενάτο, τις προηγουμένες ώρες μπροστά από την τεφροδόχο, πολλοί κρατώντας ένα κίντρινο λουλούδι, που σύμφωνα με τον "Γκάμπο" προστάτευσε από την κακή τύχη.

Κάτε κλικ και δείτε το βίντεο από την εκπομπή LIVE U