​Τα κινηματογραφικά έργα σύγχρονων και κλασικών Ελλήνων δημιουργών θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Σερβίας.

Η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου, με τίτλο «Εικόνες από το Παρελθόν, Όραμα για ένα Μέλλον», θα λάβει χώρα στο Βελιγράδι από τις 23 έως τις 28 Απριλίου.

Πολλές είναι οι ταινίες που θα παρουσιαστούν πρώτη φορά στο σερβικό κοινό αλλά θα προβληθούν και κλασικά αριστουργήματα όπως το «Βλέμμα του Οδυσσέα» του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, η «Ιφιγένεια» του Μιχάλη Κακογιάννη, «H Εαρινή Σύναξις των Αγροφυλάκων» του Δήμου Αβδελιώδη και πρόσφατες βραβευμένες δημιουργίες όπως ο «Κυνόδοντας» του Γιώργου Λάνθιμου, το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, ο «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη, καθώς επίσης σειρά ταινιών μικρού μήκους.

Η προβολή των ταινιών ακολουθεί τη διαδρομή από τα πρώιμα στάδια του ελληνικού κινηματογράφου (δεκαετία ’30), τη χρυσή εποχή (1950-1960) του κινηματογράφου στη μεταπολεμική Ελλάδα, μέχρι την πρόσφατη αναγέννηση του ελληνικού σινεμά.

Η Ελληνική Εβδομάδα Κινηματογράφου τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ και συνδιοργανώνεται από το υπουργείο Πολιτισμού της Δημοκρατίας της Σερβίας, την αντιπροσωπεία της ΕΕ στην Σερβία, το Κέντρο Πληροφόρησης της ΕΕ, το Κέντρο Νεότητας Βελιγραδίου, την Ταινιοθήκη Βελιγραδίου, την Ταινιοθήκη της Ελλάδας, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού στο Βελιγράδι και τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων στη Σερβία.