Ως το εντυπωσιακότερο υπαίθριο έργο τέχνης της Ελβετίας βραβεύτηκε το γλυπτό "Tension-Energy" του καθηγητή Εικαστικών του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστα Βαρώτσου, που κοσμεί την Λουκέρνη.


Το 2008, το σχέδιο του έργου επικράτησε σε κλειστό διαγωνισμό, καθώς η ιδέα του στηριζόταν στην ένωση δύο κυκλοφοριακών κόμβων, που απέχουν μεταξύ τους 140 μέτρα. Η κατασκευή του διήρκεσε περίπου τρία χρόνια και το αρκετά μεγάλο κόστος του χρηματοδοτήθηκε από ελβετικές εταιρείες.

Ο Κώστας Βαρώτσος είναι ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της σύγχρονης τέχνης. Με εικαστικές παρεμβάσεις σε όλο τον κόσμο έχει δημιουργήσει σημαντικό αριθμό έ��γων όπως, μεταξύ άλλων, τη μνημειώδη παρέμβαση στο βουνό La Morgia στο Abruzzo, τον πέτρινο «Ποιητή» στο δάσος της Casacalenda, τον γυάλινο «Ορίζοντα» για την υπαίθρια έκθεση Fresco Bosco στην Padula, το γλυπτό για την πλατεία Benefica στο Τορίνο, καθώς και την επέμβαση «Paesagio con Rovine» στην πόλη της Gibellina, μία σύνθεση που προήλθε από απομεινάρια της πόλης μετά από καταστρεπτικό σεισμό.

Στην Ελβετία, δημιούργησε το μεγαλύτερο έργο τέχνης που έχει τοποθετηθεί σε δημόσιο χώρο, ενώ έργο του υπάρχει και στον εξωτερικό χώρο της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, στην Αίγυπτο.