​Μία εντυπωσιακή διαδραστική έκθεση που δημιούργησε το CERN με στόχο να φέρει το ευρύ κοινό πιο κοντά στα πειράματα του μεγάλου υπόγειου επιταχυντή, θα φιλοξενήσει το Ίδρυμα Ευγενίδου από τις 12 Απριλίου έως τις 31 Μαΐου.

Η έκθεση για ενήλικες κ��ι παιδιά άνω των δέκα ετών με τίτλο «Επιταχύνοντας την Επιστήμη» την οποία έ��ει δημιουργήσει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας (CERN) με την υποστήριξη του Ιδρύματος Dudley Wright, έχει ήδη παρουσιαστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον χιλιάδων μικρών και μεγάλων επισκεπτών για τα μυστήρια της φύσης.
Την έκθεση φέρνουν στην Ελλάδα το Ίδρυμα Ευγενίδου και η Ελληνογερμανική Αγωγή, σε συνεργασία με τον τομέα Φυσικής της Σχολής ΕΜΦΕ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, τον Τομέα Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών και την Ένωση Ελλήνων Φυσικών.

Η έκθεση παρουσιάζει με απλό τρόπο τι ακριβώς γίνεται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του CERN, του σπουδαιότερου διεθνούς ερευνητικού κέντρου στη φυσική των στοιχειωδών σωματιδίων. Παρουσιάζει επίσης με κατανοητό τρόπο τις θεμελιώδεις επιστημονικές γνώσεις για τα βασικά δομικά συστατικά της ύλης και την εξέλιξη του σύμπαντος, εστιάζοντας στην καθοριστική συνεισφορά του CERN και των πειραμάτων του.

Διαδραστικές οθόνες αφής και παιχνίδια υπόσχονται να κερδίσουν το ενδιαφέρον των νέων. Ταυτόχρονα, επιστήμονες διαφορετικών ειδικοτήτων, μαζί με ειδικά εκπαιδευμένους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, θα αναλάβουν να μυήσουν τους επισκέπτες στα μυστικά του CERN.

Η είσοδος είναι δωρεάν (με αυστηρή σειρά προτεραιότητας) και το αναλυτικό πρόγραμμα επισκέψεων για το γενικό κοινό έχει ως εξής:
- Σάββατο 12 Απριλίου έως και Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου, ώρες 11:00- 17:00.
- Από τη Μεγάλη Παρασκευή 18 έως και τη Δευτέρα του Πάσχα 21 Απριλίου η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.
- Τρίτη 22 έως και Κυριακή 27 Απριλίου, ώρες λειτουργίας 11:00- 21:00.
- Από την 30ή Απριλίου έως 31η Μαΐου: Κάθε Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή ώρες 17:00- 21.00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες), ενώ κάθε Σάββατο και Κυριακή ώρες 11:00- 21:00 (εξαιρούνται οι επίσημες αργίες).
Επίσης οι διοργανωτές έχουν σχεδιάσει εκπαιδευτικά διαφορετικά προγράμματα για σχολικές ομάδες Οι σχολικές ομάδες των δύο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου θα γίνονται δεκτές, με ελεύθερη είσοδο, τα πρωινά από Δευτέρα έως Παρασκευή και μόνο κατόπιν έγκαιρης κράτησης στα τηλέφωνα 210 9469631- 632 (ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00- 14:00).

Παράλληλο επιμορφωτικό πρόγραμμα

Παράλληλα με την έκ��εση, θα πραγματοποιείται ένα ειδικά σχεδιασμένο επιμορφωτικό πρόγραμμα, που θα φιλοξενείται επίσης στο Ίδρυμα Ευγενίδου και απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (θετικής κατεύθυνσης). Θα εστιάζει στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών, με στόχο την παρουσίαση εφαρμογών και προτάσεων, που μπορούν να κάνουν την επίσκεψη στην έκθεση ή την εικονική επίσκεψη στο CERN πιο αποτελεσματική, εντάσσοντάς την στην εκπαιδευτική διαδικασία.