Οι υποψηφιότητες για τα ελληνικά «Όσκαρ», τα βραβεία δηλαδή της Ελληνικής Ακαδημίας κινηματογράφου, έχουν ήδη ανακοινωθεί!

Οι ταινίες που κυριαρχούν είναι η «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη, η «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, «Ο Εχθρός μου» του Γιώργου Τσεμπερόπουλου και το «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου.

Η πρώτη φάση της μυστικής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας των μελών της Ακαδημίας -ακολουθεί η δεύτερη και τελική φάση την ερχόμενη εβδομάδα- ανέδειξε τη «Μικρά Αγγλία» του Παντελή Βούλγαρη πρώτη σε όλες τις κατηγορίες (13 συνολικά) εκτός από την κατηγορία σκηνοθεσίας, στην οποία δεν έθεσε υποψηφιότητα ο ίδιος ο σκηνοθέτης έπειτα από προσωπική του απόφαση.

Ακολουθεί «Ο Εχθρός μου» με 10 υποψηφιότητες, η «Miss Violence» με 8 και το «September» με 6 υποψηφιότητες.

Φέτος, πέμπτη χρονιά λειτουργίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ΕΑΚ), στα βραβεία συμμετείχε όλη η περσινή κινηματογραφική παραγωγή της χώρας, όπως είπε ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΑΚ Βασίλης Κατσούφης, ανακοινώνοντας σήμερα τις υποψηφιότητες.

Οι υποψηφιότητες που περνούν στην τελική φάση της διαδικασίας απονομής των βραβείων είναι οι ακόλουθες:

Βραβείο Ειδικών Εφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Από τη Γη στη Σελήνη» ο Άγγελος Σπάρταλης. 2. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» οι Αντώνης Κοτζιάς και Αντώνης Νικολάου. 3. Από την ταινία «Τα Χρονικά του Δρακοφοίνικα: Αδάμαστος» οι Κωστής Αντωνίνης και Βαγγέλης Παπαευαγγελίου.

Βραβείο Μακιγιάζ
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Ο Εχθρός μου» η Δήμητρα Γιατράκου. 2. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» η Εύη Ζαφειροπούλου. 3. Από την ταινία «Miss Violence» οι Ιωάννα Συμεωνίδη και Μαίρη Σταυρακάκη.

Βραβείο Ήχου
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Ο Εχθρός μου» οι Στέφανος Ευθυμίου, Τσε Πανουσόπουλος και Γιώργος Μικρογιαννάκης. 2. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» οι Στέφανος Ευθυμίου, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Τάκης Γιαννόπουλος. 3. Από την ταινία «September» οι Ντίνος Κίττου και Γιώργος Μικρογιαννάκης.

Βραβείο Ενδυματολογίας
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Ο Εχθρός μου» η Χριστίνα Χαντζαρίδου. 2. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» η Γιούλα Ζωιοπούλου. 3. Από την ταινία «Miss Violence» η Δέσποινα Χειμώνα.

Βραβείο Σκηνογραφίας
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» η Πηνελόπη Βαλτή. 2. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» ο Αντώνης Δαγκλίδης. 3. Από την ταινία « Ο Χειμώνας» η Ελίζαμπεθ Σίουκ.

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Οι Αισθηματίες» ο Αλέξανδρος Βούλγαρης. 2. Από την ταινία «Ο Εχθρός μου» ο Άκης Δαούτης. 3. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» η Κατερίνα Πολέμη.

Βραβείο Μοντάζ
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Ο Εχθρός μου» ο Γιώργος Μαυροψαρίδης. 2. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» ο Τάκης Γιαννόπουλος. 3. Από την ταινία «Miss Violence» ο Νίκος Χελιδονίδης.

Βραβείο Φωτογραφίας
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» ο Σίμος Σαρκετζής. 2. Από την ταινία «Miss Violence» η Ολυμπία Μυτιληναίου. 3. Από την ταινία «September» ο Γιώργος Μιχελής.

Βραβείο Β' Γυναικείου Ρόλου
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Το Δέντρο και η Κούνια» η Μιριάννα Καράνοβιτς. 2. Από την ταινία «Miss Violence» η Ρένα Πιττακή. 3. Από την ταινία «September» η Μαρία Σκουλά.

Βραβείο Β' Ανδρικού Ρόλου
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Ο Εχθρός μου» ο Γιώργος Γάλλος. 2. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» ο Χρήστος Καλαβρούζος. 3. Από την ταινία «Να Κάθεσαι και να Κοιτάς», ο Νίκος Γεωργάκης.

Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» η Σοφία Κόκκαλη. 2. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» η Πηνελόπη Τσιλίκα. 3. Από την ταινία «September» η Κόρα Καρβούνη.

Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» ο Χρήστος Στέργιογλου. 2. Από την ταινία «Ο Εχθρός μου» ο Μανώλης Μαυροματάκης. 3. Από την ταινία «Miss Violence» ο Θέμης Πάνου.

Βραβείο Σεναρίου
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Ο Εχθρός μου» ο Γιάννης Τσίρος. 2. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» η Ιωάννα Καρυστιάνη. 3. Από την ταινία «Miss Violence» οι Αλέξανδρος Αβρανάς και Κώστας Περούλης.

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» η Ελίνα Ψύκου. 2. Από την ταινία «Το Δέντρο και η Κούνια» η Μαρία Ντούζα. 3. Από την ταινία «Wild Duck» ο Γιάννης Σακαρίδης.

Βραβείο Σκηνοθεσίας
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Ο Εχθρός μου» ο Γιώργος Τσεμπερόπουλος. 2. Από την ταινία «Miss Violence» ο Αλέξανδρος Αβρανάς. 3. Από την ταινία «September» η Πέννυ Παναγιωτοπούλου.

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Ο Έλβις είναι Νεκρός» ο Στέργιος Πάσχος. 2. Από την ταινία «Νικολέτα» η Λίζα Κέντερμαν. 3. Από την ταινία «Προαύλιο» η Ρηνιώ Δραγασάκη. 4. Από την ταινία «Travel Express» η Νατάσα Ξύδη. 5. Από την ταινία «Washingtonia» η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη.

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)
Υποψήφιοι: 1. Από την ταινία «Λάμπουν στο Σκοτάδι» οι Παναγιώτης Ευαγγελίδης και Αμάντα Λιβανού. 2. Από την ταινία «Ο Μανάβης» ο Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος. 3. Από την ταινία «Μήδεια» οι Νίκος Γραμματικός, Βαγγέλης Μαυρίκης και Ρένα Βουγιούκαλου.

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας
Υποψήφιοι (6 υποψήφιοι, λόγω ισοψηφίας): 1. Από την ταινία «Οι Αισθηματίες» οι Μαρίνα Δανέζη και Νίκος Τριανταφυλλίδης. 2. Από την ταινία «Ο Εχθρός μου» η Ελένη Κοσσυφίδου. 3. Από την ταινία «Μικρά Αγγλία» οι Κατερίνα Χελιώτη και Γιάννης Ιακωβίδης. 4. Από την ταινία μεγάλου μήκους «Miss Violence» οι Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Βασίλης Χρυσανθόπουλος και Αλέξανδρος Αβρανάς. 5. Από την ταινία μεγάλου μήκους «September» οι Πέννυ Παναγιωτοπούλου και Θανάσης Καραθάνος. 6. Από την ταινία μεγάλου μήκους»Wild Duck» οι Νίκος Φράγκος, Βένια Βέργου και Γιάννης Σακαρίδης.