​Ένα ταξίδι στην άγονη γραμμή της νησιωτικής ελλάδος , με αποσκευές γεμάτες πολιτισμό και γνώση ξεκινά για 8η χρονιά το πρόγραμμα "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ", το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα στα απομακρυσμένα νησιά του Αιγαίου, που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και με την υποστήριξη της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης.

Η Αγονη γραμμή –Γόνιμη, εδώ και τόσα χρόνια δημιουργεί μια γραμμή ένωσης των νησιών της άγονης με πολιτιστικές δράσεις .

Από το 2007 μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 90 δράσεις σε 27 νησιά. Τόσο τα εκπαιδευτικά εργαστήρια που διεξάγονται από τον Φεβρουάριο ως τον Μάιο στα σχολεία, όσο και οι συναυλίες της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που ακολουθούν μαζί με το πρώτο κύμα των θερινών επισκεπτών, είναι δωρεάν.

ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ

Το πρόγραμμα του 2014 απλώνεται σε δέκα νησιά -Χάλκη, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Θηρασιά, Αρκιοί, Πάτμος, Λειψοί, Καστελόριζο, Κάρπαθος, Γαύδος – και περιλαμβάνει από εργαστήρια αυτόματου ελέγχου και ρομποτικής σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο μέχρι μαθήματα hip-hop από τον αφρικανικής καταγωγής περφόρμερ Mc Yinka.

Οι μαθητές των ακριτικών νησιών έχουν φέτος την ευκαιρία να μυηθούν στους κανόνες του Kung-Fu από τον παγκόσμιο πρωταθλητή Γιώργο Διβάνη, να πάρουν μέρος σε μουσικά εργαστήρια πιάνου και κιθάρας που διδάσκουν καθηγήτες του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, να διδαχτούν την τέχνη του ψηφιδωτού από την Ειρήνη Συριανού, να γυμναστούν με τη μέθοδο πιλάτες υπό τις οδηγίες της Κλέας Σαμαντά, να παρακολουθήσουν σεμινάρια φλαμένκο από το δυναμικό του θεσσαλονικιώτικου Studio Flamenco Pellizco.

Στις φετινές δραστηριότητες έχει ενταχθεί επίσης το Κινητό Πλανητάριο (Mini Planetarium), χάρη στο οποίο τα παιδιά αποκτούν πρόσβαση στον κόσμο της αστρολογίας, με τρόπο που συνδυάζει τη γνώση και τη διασκέδαση, καθώς και ένα ξεχωριστό παιχνίδι θησαυρού για όλη την οικογένεια (“Βρες Αν το Θες”, σε συνεργασία με το PLAYROOM).

-Στην Ηρακλειά, σταθερό προορισμό του προγράμματος "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ" από το 2007, το μουσικό εργαστήριο πιάνου σε μαθητές του Γυμνασίου του νησιού έχει ήδη ξεκινήσει -Τα εργαστήρια ψηφιδωτού στην Πάτμο ξεκίνησαν στις αρχές Φεβρουαρίου -Εξίσου θερμά είναι τα σχόλια των κατοίκων και των εκπαιδευτικών της Θηρασιάς. ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ -Πολύτιμοι σύμμαχοι του προγράμματος "ΑΓΟΝΗ ΓΡΑΜΜΗ ΓΟΝΙΜΗ" παραμένουν η Εθνική Λυρική Σκηνή και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, συμμετέχοντας στο πρόγραμμα για τρίτη και έκτη χρονιά αντίστοιχα.

Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ταξιδέψει φέτος στην Πάτμο, τους Αρκιούς, τους Λειψούς, το Καστελόριζο, τη Γαύδο και τη Σχοινούσα.

-Πέρα από τις συναυλίες της ΕΛΣ και της ΚΟΑ, το φετινό πρόγραμμα είναι εμπλουτισμένο και με εμφανίσεις των μουσικών Απόστολου Καλτσά, Σάσας Παπαλάμπρου και Σόλης Μπαρκή οι οποίοι ερμηνεύουν από jazz μελωδίες μέχρι σμυρνέϊκα καθώς και του μουσικοχορευτικού σχήματος Caja Secrteta που αντλεί τη θεματολογία του από την τέχνη του φλαμένγκο. Στόχος του προγράμματος σύμφωνα με τον δημιουργό και γενικό συντονιστή του, Στέφανο Νόλλα, είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους. Όπως λέει ο ίδιος, “ίσως κάποτε να αναρωτιόμασταν για τους σκοπούς και τα οφέλη μιας τέτοιας προσπάθειας.

Σήμερα όμως μια τέτοια διερώτηση είναι περιττή. Το να βρισκόμαστε στα νησιά μας το χειμώνα μαζί με δημιουργικούς ανθρώπους που προσφέρουν τις γνώσεις τους είναι μια μικρογραφία για το πώς σε δύσκολους και σκοτεινούς καιρούς όπως οι σημερινοί στηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Το σίγουρο είναι ότι τέτοιες σχέσεις είναι αμφίδρομες. Μέσα από τον καλό λόγο που μας χαρίζουν όσοι εκτίμησαν την προσφορά του προγράμματος και τον ενθουσιασμό όσων συνεργάστηκαν μαζί μας, αντλούμε χαρά ζωής και κέφι για την συνέχεια.”