Συνέντευξη: Χριστίνα Βεργιώτη

Η μουσική είναι «ταξίδι» και αυτό το γνωρίζει καλά ο Παύλος Φακατσέλης.

Ο 33χρονος μουσικός και τραγουδιστής, κάνε�� αυτό το μουσικό ταξίδι από τα 10 του χρόνια και γνωρίζει καλά ότι ότι η διαδρομή δεν είναι εύκολη, όμως... του αρέσει!

«Δεν περίμενα πως θα ήταν εύκολο, οπότε δεν απογοητεύτηκα. Με τις υπάρχουσες τεχνολογικές συνθήκες θα μπορούσα να έχω κυκλοφορήσει την πρώτη μου δουλειά 5-6 χρόνια νωρίτερα, αλλά ήθελα να περιμένω, να ωριμάσω και να με απορρίψουν».

lazy10.jpg
Το 2007 σχημάτισε τη μπάντα του, και το 2012 ολοκλήρωσε την ηχογράφηση της πρώτης του δισκογραφικής δουλειάς, «ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ» σε δική του μουσική και στίχους.

Άλλωστε ο Παύλος ανήκει στους καλλιτέχνες που δεν κάνο��ν «εκπτώσεις» στην προσωπική τους ποιότητα, ακόμα κι αν ερχόταν μια δισκογραφική, που θα του έταζε… «λαγούς με Πετραχήλια»:

«Απέχω πολύ από αυτή τη λογική. Θέλω να παίζω και να γράφω τη μουσική που μου αρέσει. Προτιμώ να κερδίσω το σεβασμό του κοινού με το χρόνο».

Οι «θυσίες» όμως έχουν και… οικονομικό κόστος. Στην εποχή της κρίσης, η μουσική δεν είναι το μόνο μέσο επιβίωσης του 33χρονου καλλιτέχνη. Παράλληλα με τις νότες, βγάζει τα προς το ζην και από την καλλιτεχνική μεταξοτυπία:

«Η μουσική δεν είναι αρκετή για να καλύψω βασικές ανάγκες...Ασχολούμαι με την καλλιτεχνική μεταξοτυπία, στο εργαστήριο μου στην Καλλιθέα. Έχω σπουδάσει επίσης Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με την οπ��ία δεν ασχολήθηκα καθόλου μετά την αποφοίτηση μου».

PavlosFakatselis.jpg
Άλλωστε όνειρο του δεν είναι ούτε «τα φράγκα» και η «χωρίς όριο αναγνωρισιμότητα». Γι΄αυτό και δεν θα πήγαινε σε κάποιο reality τύπου… «Voice»:

«Σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να συμμετάσχω σε μια τηλεοπτική παραγωγή που υπόσχεται σε «ταλέντα» τις χαρές του εγχώριου starsystem».

Και μπορεί οι επιλογές του να είναι ποιοτικές, αλλά διαφωνεί κάθετα με τον διαχωρισμό ανάμεσα σε «έντεχνους» και «μη έντεχνους» καλλιτέχνες:

«Δεν μπόρεσα ποτέ να καταλάβω αυτού του είδους τους διαχωρισμούς. Για μένα η μουσική είναι μία, είναι ενιαία. Στην περίπτωση του «έντεχνου» η κατάσταση είναι τραγελαφική αφού η υποτιθέμενη αυτή ονομασία μιας συγκεκριμένης μουσικής σκηνής , περικλείει άμεσο σχόλιο για την ποιότητα της και έμμεσο σχόλιο για την ποιότητα κάποιων άλλων μουσικών σκηνών. Η ουσία είναι οτι ψοφάμε για «ταμπέλα».

Όνειρο του, είναι κάποια στιγμή να συνεργαστεί με τον Γιάννη Αγγελάκα τον οποίο θαυμάζει, η ζωντανή παρουσίαση της πρώτης του δουλειάς, με τη μπάντα του, τους «RUIDO MINIMO PROJECT», αλλά και να γράψει υλικό για τη νέα του δισκογραφική δουλειά, προετοιμάζοντας παράλληλα τις επόμενες live εμφανίσεις του.

pf_1.jpg
Και επειδή ο έρωτας κυριαρχεί (σχεδόν) παντού, στα τραγούδια του Παύλου θα τον βρείτε σε μια μετουσίωση του στίχου του Charles Bukowski, «Find what you love and let it kill you», δηλαδή «βρες αυτό που αγαπάς και άστο να σε “σκοτώσει”».

Αν έχετε πάντως κι εσείς… «τάσεις φυγής», δεν έχετε παρά να ακούσετε τον δίσκο του Παύλου, «Φυγόκεντρος», γιατί αυτό ακριβώς συμβολίζει:

«Τις τάσεις φυγής από το κεντρικό σημείο του καθενός, από το σημείο που ο καθένας από εμάς θεωρεί αφετηρία του, από το σημείο που έχουμε ορίσει ως το σημείο μηδέν του. Το πλαίσιο μέσα στο οποίο συντελείται η προσέγγιση του σημείου μηδέν, είναι η πόλη.Οι δικές μου τάσεις φυγής βρίσκονται μέσα σε αυτά τα τραγούδια».

ΕΞΩΦΥΛΛΟ.jpg