Το σπά��ιο μπρούτζινο άγαλμα του Απόλλωνα ήταν χαμένο για αιώνες. Τον περασμένο Αύγουστο το… ψάρεψε στα αβαθή, μόλις 100 μέτρα από τις ακτές, λίγο βορειότερα από τα σύνορα της Γάζας με την Αίγυπτο, ένας 26χρονος ψαράς και σκέφτηκε ότι έκανε την τύχη του.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, μόλις είδε το 2.000 ετών άγαλμα, νόμιζε ότι πρόκειται για ένα πτώμα, όταν όμως το έβγαλε στην ακτή, κατάλαβε ότι βρέθηκε μπροστά σε έναν θησαυρό.

agalmaapollonas-thumb-large.jpg
Θεωρώντας ότι το σπάνιο άγαλμα είναι φτιαγμένο από χρυσό, έκοψε ένα από τα δάχτυλα για να πάρει τη γνώμη ενός εκτιμητή. Το ίδιο έκανε κι ένας από τους αδελφούς του, όταν όμως πιο υποψιασμένοι συγγενείς του πήραν την κατάσταση στα χέρια τους, το σπάνιο άγαλμα βρέθηκε να πωλείται στο E-bay με τιμή εκκίνησης τα 500.000 ευρώ.

Ώσπου η κυβέρνηση της Χαμάς έμαθε τα καθέκαστα και διέταξε την κατάσχεση του αγάλματος. Από τότε ο μπρούτζινος Απόλλωνας έχει εξαφανιστεί προς μεγάλη θλίψη των αρχαιολόγων που αρκούνται σε μερικές θολές φωτογραφίες του, απλωμένο πάνω σε ένα σεντόνι με… στρουμφάκια.

«Είναι μοναδικό, θα έλεγα ότι κατά κάποιον τρόπο είναι ανεκτίμητο. Είναι σαν ρωτάει κάποιος ποια είναι η αξία της Μόνα Λίζα. Είναι πολύ σπάνιο να βρεθεί ένα άγαλμα από μέταλλο, όχι μάρμαρο ή πέτρα», δήλωσε ο Ζαν Μισέλ ντε Τεραγκόν, ιστορικός στη Βιβλική και Αρχαιολογική Σχολή της Ιερουσαλήμ.

agalmastroumfakia-thumb-large.jpg

Ο διευθυντής αρχαιολογίας πάλι του υπουργείου Πολιτισμού, Αχμέντ αλ Μπουρς έχει υποσχεθεί ότι μόλις διευθετηθεί το ζήτημα ο ψαράς θα λάβει την αμοιβή που διεκδικεί για τα εύρετρα, θα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης του αγάλματος και ο μπρούτζινος Απόλλωνας θα εκτεθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

Πάντως αρχαιολόγοι αμφισβητούν ότι το άγαλμα βρέθηκε στη θάλασσα, τονίζοντας ότι η αλήθεια αποκρύπτεται για να αποφευχθούν αντιδικίες περί κυριότητας.