​Η αρχαιολογική και εικαστική έκθεση «Νautilus: Navigating Greece» (Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα), που εγκαινιάστηκε την Πέμπτη στο ΒΟΖΑR των Βρυξελλών και θα διαρκέσει ως τις 27 Απριλίου, είχε ενθουσιώδη υποδοχή και μεγάλη ανταπόκριση από τον κόσμο.

Η έκθεση έχει κεντρικό θέμα τη θάλασσα, τη Μεσόγειο και το Αιγαίο και εντάσσεται στο εξάμηνο αφιέρωμα που διοργανώνει το Μουσείο, για τη συμβολή της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή κληρονομιά, με αφορμή την ελληνική Προεδρία της ΕΕ.

Φιλοξενούνται πάνω από 90 εκθέματα της αρχαίας Ελλάδας από 30 ελληνικά μουσεία, που παντρεύονται με μοναδικό τρόπο με τη σύγχρονη Ελλάδα, χάρη στις 23 δημιουργίες σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών.

panagiotopoulosnautilos-thumb-large.jpg

Τα αρχαιολογικά εκθέματα καλύπτουν χρονικά τις περιόδους από την κυκλαδική τέχνη (3.000 π.Χ.), τη μινωϊκή, τη μυκηναϊκή, την αρχαϊκή, την κλασική ως τα ελληνιστικά χρόνια (200 μ.Χ.). Παράλληλα, πίνακες, γκραβούρες, γλυπτά, φωτογραφίες, video κ.ά παρουσιάζουν με τον δικό τους τρόπο το ελληνικό τοπίο, συνομιλούν με την Αρχαιότητα ή σχολιάζουν την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα.

Οι Έλληνες δημιουργοί, των οποίων τα έργα εκτίθενται στο «Νautilus» είναι ο Νίκος Αλεξίου, η Αλεξάνδρα Αθανασιάδη, η Λίζη Καλιγά, ο Βλάσης Κανιάρης, ο Γιώργης Γερόλυμπος, ο Στράτος Καλαφάτης, η Κατερίνα Καλούδη, η Αφροδίτη Λίτη, ο Νίκος Μάρκου, ο Σωκράτης Μαυρομάτης, η Αιμιλία Παπαφιλίππου, η Ρένα Παπασπύρου, ο Ευτύχης Πατσουράκης, η Μαίρη Σχοινά, ο Μάριος Σπηλιώπουλος, ο Σπύρος Ταβέρης, ο Λεωνίδας Τούμπανος, ο Στρατής Βογιατζής, ο Μανώλης Ζαχαριουδάκης και η Όπυ Ζούνη.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού και του υπουργείου Εξωτερικών.