​Ο Ριτς Ορτολάνι, ο Ιταλός συνθέτης, «έφυγε» από τη ζωή χθες στη Ρώμη σε ηλικία 87 ετών. Ο θάνατος οφείλεται σε επιπλοκές που δημιουργήθηκαν στην υγεία του που του προκάλεσε η βρογχίτιδα.

Ο Ιταλός συνθέτης είχε γράψει μουσική για περίπου 200 ιταλικές, αμερικανικές, αγγλικές και γερμανικές ταινίες και είχε συνεργαστεί με διάσημους σκηνοθέτες, όπως τον Ιταλό Βιτόριο Ντε Σίκα και τον Αμερικανό Κουέντιν Ταραντίνο.

Το τραγούδι της ταινίας με τίτλο «More» που ερμήνευσε η σύζυγός του Κατίνα Ρανιέρι, κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού, ενώ το σάουντρακ της ταινίας υποψηφιότητα για Grammy.

Για Χρυσή Σφαίρα προτάθηκαν: το τραγούδι της ταινίας γουέστερν του 1970 «Madron», το τραγούδι των τίτλων της ταινίας «Buena Sera, Mrs. Campbell» και η μουσική της κωμωδίας του 1964 «Η Κίτρινη Ρολς-Ρόις».

Ο Ορτολάνι κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για το τραγούδι «Forget Domani» από την ομότιτλη ταινία.

Τα τελευταία χρόνια έγραψε μουσική για τις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο «Kill Bill», «Άδοξοι Μπάσταρδοι» και «Django: Ο Τιμωρός».

Το 2013, ο Ορτολάνι τιμήθηκε με το Βραβείο για τη Συνολική Προσφορά του στο χώρο στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Γάνδης.