Εμπνευσμένη από την μουσική ιδιοφυΐα της Αγγλίδας συνθέτριας Delia Derbishyre, η Violet Louise (Λουΐζα Κωστούλα), παρουσιάζει την μουσικοθεατρική παράσταση «Στα Υπόγεια του BBC» βασισμένη στην πραγματική ζωή της δημιουργού.
Violet_Louise_11.jpg
Πρωτοπόρος της ηλεκτρονικής αναλογικ��ς μουσικής και της musique concrete, η Delia Derbishyre, υπήρξε ένα από τα πρώτα στελέχη του Radiophonic Workshop του BBC . Για μία δεκαετία συνέθεσε μουσική και ήχους για περίπου διακόσια ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα καθώς και το θρυλικό μουσικό θέμα της πασίγνωστης σειράς επιστημονικής φαντασίας, Doctor Who. Ο συνθέτης Ron Grainer πρότεινε την Delia ως συν-συνθέτρια για τη μουσική του Doctor Who, αλλά το BBC αρνήθηκε να της απονείμει τα δικαιώματα, με τη δικαιολογία ότι είχε προσληφθεί ως ηχολήπτρια απ’ τον ραδιοφωνικό σταθμό.
Violet_Louise_24.jpg
Η μουσικός συνεργάστηκε με avant gard συνθέτες και δημοφιλείς εκπροσώπους της εμπορικής μουσικής βιομηχανίας (Paul McCartney, Pink Floyd, Yoko Ono). Το 1973 εμφανώς απογοητευμένη και θεωρώντας ότι το έργο και η ουσία της δουλειάς της δεν αναγνωρίστηκαν ποτέ, αποχωρεί από το BBC. Το 2000 ο Peter Camper, μουσικός νεώτερης γενιάς, την πείθει να αναμειχθεί εκ νέου, ωστόσο εκείνη δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει το νέο μουσικό της έργο καθώς πεθαίνει στα 64 χρόνια της από κύρωση του ήπατος, εξαιτίας του μακροχρόνιου αλκοολισμού της. Στη σοφίτα της βρέθηκαν 264 μουσικές μαγνητοταινίες και χιλιάδες παρτιτούρες.

Ποια ήταν η Delia Derbishyre
Υπήρξε μια δημιουργός η οποία τόλμησε να ασχοληθεί με την ηλεκτρονική σύνθεση σε ένα κυρίαρχο ανδροκρατούμενο περιβάλλον.
Ως αποτέλεσμα αυτού η Delia Derbishyre δεν μπόρεσε να κερδίσει την καλλιτεχνική αναγνώριση και την οικονομική ανεξαρτησία, αν και υπήρξε προπομπός και πηγή έμπνευσης για όλα σχεδόν τα ρεύματα της μεταγενέστερης ηλεκτρονικής μουσικής.
Λάτρης της χειροποίητης αναλογικής μουσικής, αποσύρθηκε όταν η παραγωγή αυτής της μουσικής άρχισε να τυποποιείται. Αρνήθηκε να ενταχθεί σε ένα σύστημα το οποίο με την εξέλιξη ηλεκτρονικών προγραμμάτων και υπολογιστών, έγινε εύκολη υπόθεση για όποιον ήθελε να γράφει ηλεκτρονική μουσική, ακόμα και αν δεν είχε ιδέα από παραγωγή ήχου.
Υπήρξε ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του που με τις επιλογές του οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας μουσικής σχολής και επηρέασε καταλυτικά όλα τα σύγχρονα μουσικά ρεύματα της ηλεκτρονικής μουσικής.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σύλληψη, σκηνοθεσία, μουσική: Λουΐζα Κωστούλα (Violet Louise)
Ηθοποιοί- Μουσικοί: Παναγιώτης Γαρμπής, Λουίζα Κωστούλα
Video: Βασίλης Κουντούρης (Studio 19)
Sound Design: Άρης Παυλίδης- Βασίλης Κουντούρης - Λουίζα Κωστούλα
Κατασκευή DIY Μουσικών - ηχητικών συσκευών MoCm: Ανδρέας Μονόπωλης
Εικαστική Επιμέλεια: Mάκης Φάρος
Κατασκευή κοστουμιού – ενδυματολό��ος : Λίλιαν Ξυδιά
Κίνηση : Pauline Huguet
Φώτα: Θωμάς Οικονομάκος
Φωτογραφίες: Βασίλης Μακρής
Βοηθός παραγωγής: Νεόφυτος Παναγιώτου
Ευχαριστούμε πολύ τους Θεοδώρα Καπράλου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Γιάννα Καφέ και Πηνελόπη Φλουρή.

Με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Αισχυλείων

Αίθουσα Black Box του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Αίθουσα Black Box, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Παρασκευή, Σάββατο & Κυριακή
Διάρκεια: Από 7 έως και 23 Φεβρουαρίου
Ώρα έναρξης: 21:30
Διάρκεια παράστασης: 80΄

Τιμές εισιτηρίων: 10€ Κανονικό, 8€ Φοιτητικό, ανέργων & ΑΜΕΑ