​Σε ηλικία 80 ετών έφυγε από τη ζωή ο διευθυντής ορχήστρας Κλαούντιο Αμπάντο.

Ο Αμπάντο έπασχε από μακροχρόνια ασθένεια και μάλιστα εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης του πρόσφατα είχε αναγκαστεί πριν από μία εβδομάδα να ακυρώσει μια συναυλία στο Μπάρι, στην Κάτω Ιταλία.

Γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1933 από αστική οικογένεια και σπούδασε στο Μιλάνο. Από πολύ νωρίς άρχισε να επισκέπτεται την Βιέννη, πόλη που του προσέφερε σημαντικά καλλιτεχνικά ερεθίσματα.

Ιταλοί σχολιαστές χαρακτηριστικά αναφέρουν πως ήταν ένας άνθρωπος που επέλεξε και έμεινε μακριά από το «star system», αλλά βοήθησε και πολλά ταλέντα στον χώρο της μουσικής.

Η διεθνής αναγνώριση για αυτόν ήρθε το 1960, όταν εντάχθηκε στην ορχήστρα του θεάτρου Λα Σκάλα του Μιλάνου, της οποίας υπήρξε ο μουσικός διευθυντής από το 1968 μέχρι και το 1986. Κατόπιν ανέλαβε επικεφαλής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Λονδίνου και μετά διευθυντής της Όπερας της Βιέννης (1986-1991). Διετέλεσε επίσης διευθυντής της φιλαρμονικής ορχήστρας του Βερολίνου.

Επί των ημερών του στην αυστριακή πρωτεύουσα έδωσε πνοή και σε φεστιβάλ αφιερωμένα στην σύγχρονη μουσική το οποίο στην πορεία επεκτάθηκε και στον κινηματογράφο.

«Ανατρεπτική» θεωρήθηκε και η πρωτοβουλία του να επιτρέψει στο κοινό να παρακολουθήσει την ηχογράφηση των δίσκων του με την Φιλαρμονική του Βερολίνου. Αυτό ήταν κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ, με κανέναν άλλο διευθυντή ορχήστρας.

Τον Αύγουστο του 2013 ο Αμπάντο είχε επιλεγεί ως ισόβιος γερουσιαστής από τον πρόεδρο της ιταλικής δημοκρατίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο. Τον Δεκέμβριο ο μεγάλος μουσικός ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να καταβάλει τις μηνιαίες αποδοχές του από το ιταλικό κοινοβούλιο στην Μουσική Σχολή του Φιέζολε, κοντά στην Φλωρεντία, για την υποστήριξη υποτροφιών.