​Η «Οδύσσεια» σε σκηνοθεσία του Ρόμπερτ Ουίλσον κέρδισε το βραβείο καλύτερης παράστασης από το εξωτερικό που παραστάθηκε στην Ιταλία.

Η 36η απονομή των βραβείων UBU πραγματοποιήθηκε στο ιστορικό Piccolo Teatro, στο Μιλάνο.

Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν συνολικά 17 βραβεία, που αφορούν σε όλο το θεατρικό φάσμα από τη σκηνοθεσία ως την υποκριτική και από τη σκηνογραφία ως την ιταλική και την παγκόσμια δραματουργία.

Κατά τη διάρκεια της τελετής διαβάστηκε η δήλωση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Σωτήρη Χατζάκη, για τη βράβευση της «Οδύσσειας».

«Είναι μεγάλη χαρά για το Εθνικό Θέατρο το σημερινό βραβείο που απονέμεται στον Μπομπ Ουίλσον. Η «Οδύσσεια», επιλογή του τότε καλλιτεχνικού διευθυντή, Γιάννη Χουβαρδά, ήταν ένα στοίχημα για το Εθνικό Θέατρο, σε μια δύσκολη περίοδο. Το εμβληματικό έργο του Ομήρου είναι ένα αιώνιο σύμβολο της ατέρμονης περιπέτειας του ανθρώπου προκειμένου να επιβιώσει αλλά και να πλησιάσει τα ιδαν��κά του και να υλοποιήσει τα όνειρά του» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Η παράσταση αυτή είναι μια απόδειξη ότι με όραμα, επιμονή, δουλειά και πίστη ακόμα και σήμερα μπορούμε να φτάσουμε στην Ιθάκη μας. Ευχαριστούμε τον Ουίλσον για τη συνεργασία αυτή αλλά και το Piccolo Teatro που συμπορεύτηκε μαζί μας».