​Ένα από τα πιο γνωστά και πολυπαιγμένα έργα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Ο Έμπορος της Βενετίας» έκανε την επίσημη πρεμιέρα του στην Κεντρική Σκηνή του Θεάτρου «Ακροπόλ» σε σκηνοθεσία του Σπύρου Α. Ευαγγελάτου.

3704_TSAKIROGLOY_GEORGAKOPOYLOS_MOYMOYRIS_10122013.jpg
Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τον Νικήτα Τσακίρογλου στον ρόλο του Σάυλοκ, τη Μαρία Σκουλά ως Πόρσια, τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο ως Αντόνιο και τον Μάξιμο Μουμούρη ως Μπασάνιο. Ακόμη παίζουν οι Παντελής Δεντάκης, Τζίνη Παπαδοπούλου, Θανάσης Κουρλαμπάς, Κώστας Κορωναίος, Χριστιάννα Μαντζουράνη, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Καραμπέτσης, Θωμάς Γκαγκάς, Γεράσιμος Σκαφίδας.

3665_MAKSIMOS_MOYMOYRIS_10122013.jpg

Ένας έμπορος από τη Βενετία, ο Αντόνιο, θέλοντας να βοηθήσει τον ερωτευμένο φίλο του Μπασάνιο να κερδίσει την καρδιά μιας πλούσιας αρχόντισσας, της Πόρσιας, δανείζεται ένα μεγάλο χρηματικό ποσό από τον Εβραίο τοκογλύφο, τον Σάυλοκ. Υπογράφει λοιπόν επιπόλαια ένα συμβόλαιο με έναν φοβερό όρο: αν δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα το χρέος του, να έχει ο Σάυλοκ το δικαίωμα να κόψει ένα κομμάτι από τη σάρκα του.

3770_DIAVATI_TSAKIROGLOY_PAPOYTSI_12102013.jpg
«Ο Έμπορος της Βενετίας» τοποθετείται στη Βενετία του 16ου αιώνα, που υπήρξε μια από τις οικονομικές υπερδυνάμεις της εποχής, και σχολιάζει τις επιπτώσεις του χρήματος στις ανθρώπινες σχέσεις. Αν και ��νήκει στις κωμωδίες του Σαίξπηρ, το έργο που μιλάει για τη φιλία, τον έρωτα, την εκμετάλλευση και το ρατσισμό, έγινε πιο γνωστό για τις δραματικές του σκηνές. «“Γλυκόπικρη κωμωδία” έχει χαρακτηριστεί “Ο Έμπορος της Βενετίας” και τέτοιας υφής έργο είναι. Το κωμικό και το δραματικό διαδέχονται το ένα το άλλο ή συνυπάρχουν», σημειώνει για το έργο ο σκηνοθέτης, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος.

3748_PAPOYTSI_EYAGGELATOS_PIATAS_10122013.jpg
Ο Σάυλοκ θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους χαρακτήρες στην παγκόσμια δραματουργία και τον έχουν ερμηνεύσει σπουδαίοι ηθοποιοί παγκοσμίως, όπως ο Σερ Χένρι Ίρβινγκ, ο Σερ Λόρενς Ολίβιε, ο Ντάστιν Χόφμαν και ο Αλ Πατσίνο (στην κινηματογραφική μεταφορά του έργου, αλλά και στο Μπρόντγουεϊ). Στους Έλληνες ερμηνευτές του Σάυλοκ συγκαταλέγονται ο Αλέξης Μινωτής, ο Θάνος Κωτσόπουλος, ο Νίκος Χατζίσκος, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος, ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος και ο Γιώργος Κιμούλης.

3765_EYAGGELATOS_TSAKIROGLOY_MITSIAS_10122013.jpg

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Σκηνικά: Γιώργος Πάτσας
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Γιάννης Αναστασόπουλος
Φωτισμοί: Σπύρος Α. Ευαγγελάτος
Βοηθός σκηνοθέτη: Παναγιώτης Μιχαλόπουλος
Παραγωγός: Θεοφάνης Γ. Κιρκινέζος
Υπεύθυνη παραγωγής: Αναστασία Καραντινάκη
ΘΕΑΤΡΟ ΑΚΡΟΠΟΛ
Ιπποκράτους 9-11
(στάση Μετρό Πανεπιστήμιο)
210-3643700