​Η Ισπανία τιμά το μεγάλο Έλληνα ζωγράφο, τον Ελ Γκρέκο, που γεννήθηκε στην Κρήτη αλλά έζησε στην Ισπανία, με αφορμή τα 400 χρόνια από το θάνατο του, που συμπληρώνονται το 2014.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει επίσης συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις και εκδόσεις ερευνητικών έργων αφιερωμένων στον ζωγράφο.

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γεννήθηκε στην Κρήτη το 1541 και εγκαταστάθηκε στο Τολέδο αφού προηγουμένως μαθήτευσε δίπλα σε μεγάλους ιταλούς ζωγράφους.

Από το εργαστήρι του στο Τολέδο φιλοτέχνησε αμέτρητα πορτρέτα Ισπανών ευγενών αλλά και σημαντικά θρησκευτικά έργα, όπως αυτά που κοσμούν τον Καθεδρικό της πόλης. Πέθανε στο Τολέδο στις 7 Απριλίου 1614 και μετά το θάνατό του το έργο του αγνοήθηκε επί τρεις αιώνες.

Στα τέλη του 19ου αιώνα τον ανακάλυψαν και πάλι οι διανοούμενοι της εποχής εκείνης.

Στο μουσείο Πράδο της Μαδρίτης θα φιλοξενηθεί από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 5 Οκτωβρίου η έκθεση με τίτλο «Ο Γκρέκο και η μοντέρνα ζωγραφική». Σ’αυτήν θα παρουσιαστούν η επιρροή του Θεοτοκόπουλου στην τέχνη, ενώ από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο θα εκτεθούν βιβλία της προσωπικής βιβλιοθήκης του ζωγράφου.

Στο Μουσείο του Τολέδο θα παρουσιαστεί η έκθεση «Ο Γκρέκο στο Τολέδο», στην οποία θα εκτεθούν 80 έργα από τα μεγαλύτερα μουσεία όλου του κόσμου κ��θώς και πολλοί από τους πίνακες που κοσμούν τις εκκλησίες της πόλης.