​Το Συμβούλιο των Κροατών στην Γαλλία κατέθεσε μήνυση εναντίον του Μπομπ Ντίλαν, σχετικά με την περσινή του συνέντευξη στη γαλλική έκδοση του περιοδικού Rolling Stone.

Σ’αυτήν, όπως ισχυρίζονται οι Κροάτες, ο τραγουδιστής τους παρομοιάζει με τους ναζί και την Κου Κλουξ Κλαν, γι’ αυτό και τον μήνυσαν για προσβολή και υποκίνηση ρατσιστικού μίσους.

Η επίμαχη συνέντευξη είχε δημοσιευθεί στις 27 Σεπτεμβρίου 2012, στη γαλλική έκδοση του Rolling Stone, με τον Μπομπ Ντίλαν να δηλώνει χαρακτηριστικά:

«Εάν στο αίμα σου έχεις ένα αφεντικό σκλάβου ή έναν Κου Κλουξ Κλαν, οι μαύροι μπορούν να το νιώσο��ν. Αυτό συμβαίνει και με τους Εβραίους που μπορούν να καταλάβουν το ναζιστικό αίμα και τους Σέρβους, το κροατικό».

Μετά τη συνέντευξη του διάσημου μουσικού, αρκετοί κρατικοί ραδιοφωνικοί σταθμοί αφαίρεσαν τραγούδια του Ντίλαν από τις λίστες τους.

Το Συμβούλιο Κροατών, μια διεθνής οργάνωση των απανταχού Κροατών (CRICCF) προχώρησε σε μήνυση εις βάρος και του εκδότη του γαλλικού Rolling Stone, με τον πρόεδρο να δηλώνει: «Δεν έχουμε τίποτα κατά του Rolling Stone ή του Ντίλαν ως τραγουδιστή. Αλλά δεν μπορείτε να εξισώνει τους Κροάτες εγκληματίες πολέμου με όλους τους υπόλοιπους Κροάτες».

Να σημειώσουμε παράλληλα τα εξής:

-Το 2010 ο Μπομπ Ντίλαν είχε δώσει συναυλίες τόσο στο Βελιγράδι, όσο και στο Ζάγκρεμπ. Είχε επισκεφθεί το Βελιγράδι το 1991 για μία συναυλία, δύο εβδομάδες προτού η Κροατία διακηρύξει την ανεξαρτησία της από την Γιουγκοσλαβία.

-Ο Μπομπ Ντίλαν έχει τιμηθεί με την ανώτατη διάκριση του γαλλικού κράτους, το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής, τον περασμένο μήνα στο Παρίσι.

-Ο δικηγόρος των Κροατών επισημαίνει πως δεν αποζητούν χρηματική αποζημίωση, αλλά μια δημόσια απολογία του τραγουδοποιού στον κροατικό λαό.

- Η μήνυση κατατέθηκε στη Γαλλία και όχι στην Κροατία, καθώς το Παρίσι έχει αυστηρότατους νόμους και ποινές για τον δημόσιο ρατσιστικό λόγο.