​Με μια πρόταση – όραμα από το μεγάλο Έλληνα συνθέτη, Μίκη Θεοδωράκη πραγματοποιήθηκε η χθεσινή τελετή της Ακαδημίας Αθηνών, που υποδέχτηκε το συνθέτη στους κόλπους της ως επίτιμο μέλος.

«Η Ελλάδα να γίνει Ελβετία του Πολιτισμού και της Ειρήνης...», αυτή είναι η πρόταση-όραμα του Μίκη Θεοδωράκη για το μέλλον της Ελλάδας, έτσι όπως ο ίδιος την παρουσίασε χθες, κατά την επίσημη τελετή υποδοχής του ως νέο επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Τον Μίκη Θεοδωράκη προσφώνησε ο πρόεδρος της Ακαδημίας, Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, ενώ στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας, Βασίλειος Χ. Πετράκος, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και το έργο του νέου μέλους. Ακολούθησε ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη, με θέμα «Η μόνη λύση».

Ο μεγάλος δημιουργός περιέγραψε το όνειρό του για μια χώρα που θα διατηρήσει την ουδετερότητά της από κάθε αντιπαλότητα της περιοχής, ενώ παράλληλα θα αναδεικνύει τον πολιτισμό και τις τέχνες και τόνισε: «Οφείλουμε επίσης να κατανοήσουμε, ότι σ’ αυτή τη νέα διαμόρφωση του διεθνούς τοπίου όχι μόνο εμείς αλλά κανένας λαός δεν μένει στο απυρόβλητο, όπως επίσης κανένας - και φυσικά ούτε εμείς - δεν μπορεί να έχει φίλους. Ούτε φίλοι υπάρχουν, ούτε επομένως και συμμαχίες του τύπου «Ατλαντική» είτε «Ευρωπαϊκή συμμαχία».

Ο Μίκης Θεοδωράκης μίλησε επίσης για την ανάγκη υιοθέτησης του τρίπτυχου, ουδετερότητα, ειρήνη, τέχνη και ολοκλήρωσε την ομιλία του λέγοντας: «Ο ελληνικός λαός, απαλλαγμένος από τα βάρη και τα άγχη, ελεύθερος και ανεξάρτητος, θα μπορεί να αφιερωθεί ολόψυχα σε ένα ιδεώδες, την Ειρήνη και σε μια προσπάθεια, τον Πολιτισμό, που και τα δύο θεωρώ ότι τα έχει στο αίμα του. Τον εκφράζουν απόλυτα, τον κινητοποιούν και τον μεταβάλλουν σε έναν ιδανικό οικοδεσπότη. Η Ελευθερία, η Ανεξαρτησία, η Ειρήνη, η Διεθνής Αλληλεγγύη, ο Πολιτισμός και η Φιλοξενία αποτελούν τα βασικά στοιχεία της ιστορικής μας παράδοσης, της εθνικής μας αγωγής και του ατομικού μας χαρακτήρα. Καλώ την Ακαδημία Αθηνών και παρακαλώ τα μέλη της να μελετήσουν αυτή την πρόταση και είμαι βέβαιος ότι εάν τελικά γίνει αποδεκτή, τότε το μεγάλο κύρος της Ακαδημίας Αθηνών σίγουρα θα συγκινήσει��.

Στη χθεσινή δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών έδωσαν το «παρών» πολλοί εκπρόσωποι του χώρου των τεχνών και των γραμμάτων, ακαδημαϊκοί και πολιτικοί. Μεταξύ αυτών και οι Μαρία Φαραντούρη, Κική Δημουλά, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, Μίμης Πλέσσας, Προκόπης Παυλόπουλος, Μίμης Ανδρουλάκης, Κώστας Λαλιώτης, Αλέξανδρος Λυκουρέζος κ.ά.