Τιμή ρεκόρ καταγράφηκε σε δημοπρασία στη Νέα Υό��κη για βιβλίο που πωλήθηκε 14,2 εκατομμύρια δολάρια!

Ο λόγος για το εκκλησιαστικό βιβλίο με ψαλμούς “Bay Psalm Book”, ένα από τα 11 σωζόμενα αντίγραφα του πρώτου βιβλίου που τυπώθηκε στην Αμερική, το οποίο κατέριψε το ρεκόρ των 11,5 εκατομμυρίων δολαρίων, που καταβλήθηκε το Δεκέμβριο του 2010 για το βιβλίο του Τζον Τζέιμς Οντιμπόν με τίτλο «Πουλιά της Αμερικής».

Το “Bay Psalm Book” τυπώθηκε το 1640 στο Κέιμπριτζ της Μασαχουσέτης και συγκαταλέγεται στα καλύτερα σωζόμενα αντίγραφα των αρχικών 1.700 που τυπώθηκαν, ενώ πουλήθηκε το 1947 για πρώτη φορά μαζί με ακόμα ένα άλλο που έσπασε νέο ρεκόρ δημοπρασίας φτάνοντας τα 151.000 δολάρια! Μάλιστα, ο πρόεδρος του τμήματος βιβλίων του οίκου Sotheby's, Ντέιβιντ ��έντεν, δήλωσε:

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που αυτό το βιβλίο το οποίο είναι τόσο σημαντικό για την ιστορία και τον πολιτισμό μας, μπορεί να εκτιμηθεί η μοναδική του σημασία. Είμαστε, φυσικά, ενθουσιασμένοι που πέτυχε ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ σε δημοπρασία για οποιοδήποτε τυπωμένο βιβλίο, κάτι που βεβαιώνει ότι τα βιβλία εξακολουθούν να αποτελούν ζωτικό μέρος του πολιτισμού μας».

Το αντίγραφο άνηκε στη Boston's Old South Church, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που χρονολογείται από το 1669 και είναι μέλος της προτεσταντικής United Church of Christ, η οποία και διαθέτει ακόμα ένα αντίγραφο.

Τα χρήματα της πώλησης μάλιστα του βιβλίου, θα χρησιμοποιηθούν από την συγκεκριμένη οργάνωση για την ανακατασκευή του κτιρίου της, αλλά και τη χρηματοδότηση της λειτουργίας της.

Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα αντίγραφα του “Bay Psalm Book”...; Αυτά βρίσκονται στη κατοχή διαφόρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μεταξύ των οποίων τα πανεπιστήμια «Χάρβαντ» και «Γέιλ».