​Ο Αλέξανδρος Μάλλιας είναι ο συγγραφέας του βιβλίου "Η Άλλη Κρίση" :Η Μαρτυρία Ενός Πρέσβη'', που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ.

Ήταν ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ουάσινγκτον από το 2005 μέχρι το 2009, κατά την περίοδο δηλαδή των μεγάλων διαφορών για τα ενεργειακά ζητήματα και της απόκλισης συμφερόντων και της Συνάντησης Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Από το 2000 μέχρι το 2005 ήταν Διευθυντής των Βαλκανικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών. Μετέσχε σε όλες τις διαπραγματεύσεις με τους πρώην Υπουργούς Εξωτερικών Μιχαήλ Παπακωνσταντίνου και Γεώργιο Παπούλια για το ζήτημα της π.Γ.Δ.Μ. στα Ηνωμένα Έθνη (1992-1993).

Μετά την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας ορίστηκε ως ο πρώτος Διπλωματικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος στα Σκόπια (1995-1999). Στη συνέχεια υπηρέτησε για δυο χρόνια ως πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα. Κατά την διάρκεια του πολέμου στην Γιουκοσλαβία υπηρέτησε ως Παρατηρητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994) στην Κροατία και ως Επικεφαλης του κλιμακιου στην Βουλγαρία και στην π.Γ.Δ.Μ.

EXOF Mallias.jpg
Πρώτος Σύμβουλος για Πολιτικές Υποθέσεις στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στον ΟΗΕ (1989 - 1993) και στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και την Συνεργασία της Ευρώπης (1987 - 1988). Επιτετραμμένος της Ελλάδος στην Λιβύη (1982 - 1984).

Αναπληρωτής Μονίμου Αντιπροσώπου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1978 - 1982).
Ο Αλέξανδρος Μαλλιάς συνταξιοδοτήθηκε το 2010. Σήμερα είναι Ειδικός Σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ και Υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Fοrum for Greece. Είναι μέλος της Συμβουλευτικής Διοικούσας Επιτροπής του International Business College της Μιτροβίτσα (Κόσοβο). Διπλωματικός Αρθρογράφος στο περιοδικό «Άμυνα και Διπλωματία». Έχει μιλήσει στα σημαντικότερα αμερικανικά πανεπιστήμια όπως το M.I.T , Johns Hopkins , Stanford , Berckley , Georgetown , Harvard , Rice , UCLA , Boston , Virginia Tech , Emory.
Δεκάδες άρθρα και κείμενα του έχουν μεταξύ άλλων, δημοσιευθεί στους N.Y.Times, Huffington Post, Washington Times, Wall Street Journal,The National Interest, The Mediterranean Quarterly,LeTemps ,Koha Ditore, Gazeta Sqiptare, Utrinski Vesnik. Διατηρεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τις ηγεσίες των βαλκανικών κρατών τα οποία επισκέπτεται τακτικά.