Ο Χριστός κατεβαίνει ξανά στη Γη …. και αποκαλύπτεται μέσα από τον μονόλογο «Μέγας Ιεροεξεταστής» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι , στο θέατρο Αλκμήνη, με τη σκηνοθετική και ερμηνευτική υπογραφή του Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου.

Υπόθεση:

Η ιστορία, που αφηγείται ο Ιβάν στον αδελφό του, περιγράφει την επιστροφή του Χριστού στη Γη, και συγκεκριμένα στη Σεβίλλη του 15ου αιώνα, όπου πλήθος ανθρώπων τον υποδέχεται, παραληρώντας από συγκίνηση. Όμως, όταν περνά από εκεί ο Μέγας Ιεροεξεταστής, τον συλλαμβάνει.

Τη νύχτα, πηγαίνει να τον επισκεφθεί στο κελί του και του αποδεικνύει με επιχειρήματα ότι αυτό, που έφερε στη Γη, δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Κι αυτό, γιατί ο Χριστός παρεξήγησε τη φύση των ανθρώπων και, στην προσπάθειά του να κάνει καλό, έκανε κακό. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, φαίνεται ότι έχει δίκιο. Σταδιακά, όμως, μπορεί να δει κανείς την αδυναμία των επιχειρημάτων, που είναι και η αδυναμία κάθε δικτατορίας, είτε αυτή είναι θρησκευτικής, είτε κοινωνικής φύσεως. Ακολουθώντας, λοιπόν, ��η δομημένη σειρά των επιχειρημάτων του έργου, διερευνώνται σε βάθος αιώνια ερωτήματα, που κυριαρχούν πάντα στον κόσμο και, σήμερα, περισσότερο από ποτέ.

Συντελεστές

Μετάφραση: Άρης Αλεξάνδρου, επεξεργασία κειμένου: Ματίνα Μόσχοβη, σκηνοθεσία - ερμηνεία: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, βοηθοί σκηνοθέτη: Κωστής Σαββιδάκης - Μαρία Βασιλοπούλου, φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Σάρλη, επεξεργασία ήχου: studio 19 – Κώστας Μπώκος, παρ��γωγή «θέατρο ΣΥΝ ΚΑΤΙ - σύνολο τέχνης», συμπαραγωγή: θέατρο Αλκμήνη.

Πληροφορίες

Θέατρο Αλκμήνη: Αλκμήνης 8 - Γκάζι, τηλέφωνο κρατήσεων: 210 3428650. Διάρκεια παράστασης: 60΄ χωρίς διάλειμμα. Τιμές εισιτηρίων: γενική είσοδος: 10 ευρώ, φοιτητικό: 5 ευρώ.