​Παρασκευή 15 Νοεμβρίου, στις 7 το απόγευμα

Το περιοδικό Φρέαρ σας προσκαλεί στην παράσταση θεάτρου σκιών (για ενήλικες) «Η κηδεία του Καραγκιόζη» με τον Άθω Δανέλλη, έναν από τους σημαντικότερους καραγκιοζοπαίκτες την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο Polis Art Cafe (Πεσμαζόγλου 5, Αίθριο Στοάς του Βιβλίου).

Θα ακολουθήσει συζήτηση του Άθου Δανέλλη με τον συγγραφέα Γιάννη Κιουρτσάκη για την παράδοση του καραγκιόζη σήμερα.

Ο Άθως Δανέλλης κατάγεται από την Κρήτη. Σε πολύ μικρή ηλικία γνώρισε και αγάπησε τον Καραγκιόζη δίπλα σε παλιούς δασκάλους της Τέχνης. Γρήγορα ξεκίνησε να παίζει και να μελετά το Θέατρο Σκιών. Σπούδασε δημοσιογραφία στην Αγγλία. Συνεργάστηκε με την Ε.Ρ.Α., την ελεύθερη ραδιοφωνία και τον περιοδικό Τύπο. Παρουσίασε σειρές εκπομπών με θέμα το ελληνικό και παγκόσμιο Θέατρο Σκιών, ενώ συμμετείχε σε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Με τον «Αθηναϊκό Θίασο Σκιών» του, έχει λάβει μέρος σε πολλά φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( Αμερική, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία κ.α.).

Το 1998, ίδρυσε το «Αρχείο Ελληνικού Θεάτρου Σκιών» με σκοπό την αποκατάσταση και αξιοποίηση των θεατρικών κειμένων και ιστορικών στοιχείων του Ελληνικού Καραγκιόζη.

Από τους ελάχιστους εναπομείναντες καραγκιοζοπαίκτες, διατηρεί από το 1990 μόνιμες σκηνές με βραδινές παραστάσεις για ενήλικο κοινό, όπου παρουσιάζει σπάνια έργα από το ξεχασμένο ρεπερτόριο του Ελληνικού Θεάτρου Σκιών καθώς και δικές του πρωτότυπες δημιουργίες κρατώντας ζωντανή αυτή την τόσο σημαντική λαϊκή θεατρική παράδοση.

Διδάσκει την τέχνη του Θεάτρου Σκιών (ιστορία και θεωρία, ύφος και μίμηση, ρόλος της μουσικής στην παράσταση, κατασκευή και ζωγραφική φιγούρας, σκηνικού και ρεκλάμας) σε σεμινάρια ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, γράφει άρθρα και μελέτες και έχει την επιμέλεια εκδόσεων, ραδιοφωνικών εκπομπών και παραστάσεων. Από το 2007 ως το 2010 συ��εργάστηκε με το Εθνικό Θέατρο, παρουσιάζοντας παραστάσεις παραδοσιακού Θεάτρου Σκιών.

Είναι μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Ελληνικού Θεάτρου Σκιών.

Ο Γιάννης Κιουρτσάκης γεννήθηκε το 1941 στην Αθήνα και σπούδασε νομικά στο Παρίσι. Ύστερα από μια σειρά μελέτες για τον Σεφέρη, τον Καραγκιόζη, την προφορική παράδοση και τον λαϊκό πολιτισμό, δούλεψε, μεταξύ 1995-2007, μια μυθιστορηματική και δοκιμιακή τριλογία με γενικό τίτλο Το ίδιο και το άλλο και με πειραματόζωο τον εαυτό του. Το 1986 τιμήθηκε με το Β΄ Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου και το 1996 με το Βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω.

Πέρα από το μυθιστοριογραφικό του έργο, είναι γνωστός ο προβληματισμός του για την έννοια και τη λειτουργ��α της παράδοσης, μέσα στον οποίο εντάσσονται και οι μελέτες του για τον Καραγκιόζη Καρναβάλι και Καραγκιόζης και Προφορική παράδοση και ομαδική δημιουργία: Το παράδειγμα του Καραγκιόζη.

Βραδιές στο Polis Art Café
Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου
2103249588
Είσοδος ελεύθερη