​Στην παλαιότερη γραφή, αυτή του 9ου-10ου αιώνα, είναι γραμμένες οι πέντε τραγωδίες αλλά και άλλα κείμενα του Ευρiπίδη, που φυλάσσονται στο θησαυροφυλάκιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Πρόκειται για τις τραγωδίες «Άλκηστις», «Μήδεια», «Ιππόλυτος», «Ορέστης», «Φοίνισσες» που κρυβόνταν σε έναν παλίμψηστο κώδικα που φυλάσσεται στο θησαυροφυλάκιο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

Ο κώδικας του Παν. Τάφου 36 μαζί με ένα άλλο χειρόγραφο, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας, το Parisinus gr.1330, φωτογραφήθηκε από νέας τεχνολογίας μηχανήματα και οι φωτογραφίες πέρασαν έπειτα από περαιτέρω επεξεργασία και έτσι διαπιστώθηκε στο σύνολό του είναι ένα διπλό παλίμψηστο χειρόγραφο.

Αυτό έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος "Palamedes", που διενεργείται από το Πανεπιστήμιο Georg August του Γκέτιγκεν, το Πανεπιστήμιο της Μπολόνιας και το Ιστορικό και Παλαιογραφικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας.

«Στην παλαιότερη γραφή περιλαμβάνονται και αποσπάσματα από τραγωδίες του Ευριπίδη. Έχουμε εδώ την Άλκηστη, τη Μήδεια, τον Ιππόλυτο, τον Ορέστη και τις Φοίνισσες όπως και κείμενα ακόμη αταύτιστα. Σε αυτό το επίπεδο γραφής υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε κείμενα άγνωστα, γραμμένα στο περιθώριο, που δεν έχουν ποτέ δημοσιευτεί» επισημαίνει ο κ. Τσέλικας, γνωστός μελετητής παλαιογραφικών κειμένων.

Για το αν τα κείμενα που βγαίνουν τώρα στο φως, υπάρχει πιθανότητα να μας αλλάξουν την εικόνα που έχουμε για τις τραγωδίες του Ευριπίδη, ο ίδιος είπε:

«Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να πούμε τίποτα με βεβαιότητα, καθώς τώρα αρχίζει το ερευνητικό πρόγραμμα και η ενδελεχής μελέτη. Τα παραπάνω συμπεράσματα αποτελούν μια πρώτη σύντομη θεώρηση των χειρογράφων. Η συνέχιση της έρευνας πιστεύω πως μας επιφυλάσσει κι άλλες εκπλήξεις στο μέλλον».