Σε ηλικία 86 ετ��ν έφυγε από τη ζωή ο Νίκος Φώσκολος.

Ο Έλληνας συγραφέας, μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και κριτικός του ραδιοφώνου και του θεάτρου, αλλά και σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, έφυγε από τη ζωή σήμερα το πρωί, κάνοντας φτωχότερο τον ελληνικό κινηματογράφο.

Τα τελευταία χρόνια ο Νίκος Φώσκολος αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Χθες το απόγευμα, ένιωσε μια αδιαθεσία και πήγε στον «Ευαγγελισμό».

Τελικά όμως, δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, και έτσι σήμερα στις 07:00 το πρωί, άφησε την τελευταία του πνοή.

Η κηδεία του θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή, στις 14:30 το μεσημέρι, απο το Κοιμητήριο Ηλιούπολης.

  • Ποιος ήταν ο Νίκος Φώσκολος:

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 26 Νοεμβρίου του 1927. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών χωρίς όμως να λάβει πτυχίο. Αρχικά δούλεψε ως δημοσιογράφος, (στη δεκαετία 1950-1960), ��τις εφημερίδες "Εμπρός" και "Ανεξάρτητος Τύπος" κάνοντας ελεύθερο και καλλιτεχνικό ρεπορτάζ και γράφοντας κινηματογραφική κριτική. Από πολύ νωρίς ασχολήθηκε με τη συγγραφή αστυνομικού μυθιστορήματος. H ραδιοφωνική εκπομπή «Αστυνομικές ιστορίες του Νίκου Φώσκολου» αποτέλεσε το πρώτο του ραδιοφωνικό σήριαλ που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και όταν εκδόθηκε ήταν το μπεστ-σέλερ της εποχής.

Στη δεκαετία του 1960 ξεκινά ως θεατρικός συγγραφέας και κριτικός, συγγράφοντας περισσότερα από 10 θεατρικά έργα και πολλά ραδιοφωνικά. Στη συνέχεια μετακινείται στον κινηματογράφο όπου και σεναριογραφεί περισσότερες από 70 ταινίες, κυρίως με τη Φίνος Φιλμ.

Το 1971 ασχολείται με επιτυχία με την τηλεόραση, με την ιστορική τηλεοπτική σειρά (δράμα) «Άγνωστος Πόλεμος» που σημείωσε το παγκόσμιο ρεκόρ 92% θεαματικότητας, μετά την οποία ακολούθησαν διάφορα ιστορικά και κοινωνικά δράματα όπως τα «Εν Τούτω Νίκα», «Κραυγή των λύκων», «Ρωμανός Διογένης» κ.ά.

Μετά το 1991 οπότε κάνει την εμφάνισή της η ιδιωτική τηλεόραση, συγγράφει τη μεγάλης διάρκειας τηλεοπτική σειρά «Λάμψη» της οποίας η προβολή κράτησε 14 (1991 - 2005) χρόνια, κάνοντας 3.457 επεισόδια στο σύνολο. Το 1993 έγραψε την δεύτερη τηλεοπτική σειρά του, το "Καλημέρα Ζωή", της οποίας η προβολή κράτησε 13 (1993 - 2006) χρόνια κάνοντας 3.179 επεισόδια στο σύνολο.

Έλαβε τρία βραβεία και ένα κρατικό Βραβείο Σεναρίου για την ταινία «Κονσέρτο για Πολυβόλα» (1968).

  • Από τις ταινίες του έχουν βραβευθεί επίσης:

«Οι αδίστακτοι», «Πυρετός στην άσφαλτο» και «Κοινωνία ώρα μηδέν», ενώ η ταινία «Το χώμα βάφτηκε κόκκινο» του Βασίλη Γεωργιάδη, της οποίας έγραψε το σενάριο, προτάθηκε από την Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Επιστημών για Όσκαρκαλύτερης ξένης ταινίας (1965)[5]. Επίσης έχει τιμηθεί από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας (2007), από την Ιε��ά Σύνοδο για την ταινία «Εν Τούτω Νίκα», από την ΕΡΤ, από την οργάνωση Λάιονς, από διάφορους Δήμους, Καλλιτεχνικές Λέσχες, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας, σωματεία και άλλες οργανώσεις.