​Με κεντρικό του άξονα την "Ανατροπή" ξεκινά την Παρασκευή, 1 Νοεμβρίου το 54ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Για άλλη μία χρονιά οι σινεφίλ δίνουν ραντεβού στο Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού.

Ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, θα μεταμορφώσουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα την Έβδομη Τέχνη.

Το 54ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο. Την αυλαία θα ανοίξει ο Τζιμ Τζάρμους, ο δημιουργός που ανανέωσε το αμερικανικό ανεξάρτητο σινεμά ο οποίος επισκέπτεται για πρώτη φορ�� την Ελλάδα Ο ελληνικής καταγωγής σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν, πρόεδρος της φετινής διεθνούς κριτικής επιτροπής παρουσιάζει τη νέα ταινία του Nebraska στη λήξη του Φεστιβάλ.

Ο Αλέν Γκιροντί, από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους του νεότερου γαλλικού κινηματογράφου, τιμημένος με το βραβείο σκηνοθεσίας στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, καθώς και η πολυπράγμων γαλλίδα δημιουργός Κλερ Σιμόν, από τις πιο οξυδερκείς σύγχρονες κινηματογραφικές φωνές, θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο των αφιερωμάτων που πραγματοποιεί το 54ο ΦΚΘ στο έργο τους.

Παρούσα θα είναι και η Βαλέρια Γκολίνο, η οποία υπογράφει σκηνοθετικά την ταινία Μέλι, υποψήφια για το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Επίσης, οι βαλκάνιοι δημιουργοί Κορνέλιου Πορουμπόιου και Ρεχά Ερντέμ θα επισκεφθούν τη Θεσσαλονίκη με αφορμή το επετειακό αφιέρωμα «Ματιές στα Βαλκάνια: 1994-2013».