Από τις 6 Νοεμβρίου ξεκινά τις θεατρικ��ς παραστάσεις του το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά (ΔΘΠ) και μάλιστα την αυλαία ανοίγει με το ομηρικό έπος, την «Ιλιάδα».

Ο Στάθης Λιβαθινός «αφηγείται» μαζί με τους συνεργάτες του σε μια περίπου πεντάωρη παράσταση το συνταρακτικό αυτό έπος μέσα από το οποίο αναδύεται όλη η σύγχρονη Ελλάδα.

Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέμου όλων των εποχών και μετατρέπουν το εμπνευσμένο αυτό κείμενο σε μια σειρά από ποιητικές εικόνες σκληρές αλλά και τρυφερές με μια απολύτως σύγχρονη θεματική.

Ποιος είναι σήμερα ο ήρωας και τι σημαίνει ηρωισμός; Πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Γιατί η εμφύλια σύγκρουση αποδείχθηκε τόσο ελληνικό φαινόμενο; Πόση καταστροφή και πόσο θυμό μπορεί να αντέξει ο άνθρωπος; Η λυσσαλέα αναμέτρηση των δύο αιώνιων εχθρών του Αχιλλέα και του Έκτορα κάποτε τελειώνει. Ο γέρος πατέρας του Έκτορα, ο σοφός Πρίαμος και ο νεαρός εκδικητής Αχιλλέας συμφιλιώνονται -έστω για λίγο- πάνω από το πτώμα του νεκρού Έκτορα. Οι δυο γενιές μπορούν να συνομιλήσουν και να συμφιλιωθούν κι ο πόλεμος αυτός θα μείνει στην ιστορία σαν πόλεμος που δεν έχει ούτε νικητή ούτε και νικημένο.

Η «Ιλιάδα» παρουσιάστηκε και στο Εθνικό Θέατρο της Ολλανδίας και η παράσταση είναι βασισμένη στη βραβευμένη μετάφραση του Δημήτρη Μαρωνίτη.

Μετάφραση: Δ. Ν. Μαρωνίτης,
Σκηνοθεσία: Στάθης Λιβαθινός,
Σκηνική διασκευή και επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός - Έλσα Ανδριανού, με τη συνεργασία των ηθοποιών της παράστασης
Σκηνικά – κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου
Μουσική σύνθεση - σχεδιασμός ήχου: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου
Κινησιολογική προετοιμασία και πολεμικές τέχνες: Σι Μιαο Τζιε (μάχιμος μοναχός Σαολίν)
Επιμέλεια κίνησης: Pauline Huguet
Βοηθοί σκηνοθέτη: Σοφία Γαλανάκη - Νεφέλη Μυρωδιά,
Σύμβουλος για τη δραματουργία: Στρατής Πασχάλης
Επιστημονικός σύμβουλος: Μενέλαος Χριστόπουλος
Διεύθυνση - εκτέλεση παραγωγής: Polyplanity productions/Γιολάντα Μαρκοπούλου - Μαρία Δούρου
Συμπαραγωγή: Polyplanity productions - Φεστιβάλ Αθηνών

Ερμηνεύουν: Λευτέρης Αγγελάκης, Αργυρώ Ανανιάδου, Βασίλης Ανδρέου, Δημήτρης Ήμελλος, Νίκος Καρδώνης, Νεφέλη Κουρή, Γεράσιμος Μιχελής, Διονύσης Μπουλάς, Γιάννης Παναγόπουλος, Μαρία Σαββίδου, Χρήστος Σουγάρης, Άρης Τρουπάκης, Αμαλία Τσεκούρα, Γιώργος Τσιαντούλας, Γιώργος Χριστοδούλου, κρουστά: Μανούσος Κλαπάκης.

Πληροφορίες
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου 32
κάθε Τετάρτη για σχολεία στις 10.00.
Από Πέμπτη έως Σάββατο, ώρα έναρξης: 20.00, Κυριακές, ώρα 15.00.
Διάρκεια (με τα διαλείμματα): 4 ώρες.
Πωλήσεις εισιτηρίων: στα ταμεία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, .