Ο ισραηλινός συγγραφέας, ζωγράφος και δημοσιογράφος Γιοράμ Κανιούκ, πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 83 ετών σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ, έπειτα από μακρόχρονη μάχη με την επάρατη νόσο.
Γνωστός διεθνώς για πολλά μυθιστορήματά του ο Κανιούκ, είχε πολύ πλούσιο συγγραφικό έργο το οποίο περιελάμβανε, επίσης, πολλά παιδικά βιβλία, τα οποία μεταφράστηκαν σε περισσότερες από 20 γλώσσες.

Ο Γιοράμ Κανιούκ μετείχε ενεργά στον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο του 1948, τον πόλεμο της ανεξαρτησίας του ισραηλινού κράτους, όπου και τραυματίστηκε βαριά. Ο τραυματισμός του τον ανάγκασε να μεταναστεύσει στη Νέα Υόρκη. Επέστρεψε στο Ισραήλ το 1961. Οι πολεμικές εμπειρίες αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για το μετέπειτα έργο του.

Το σήμα κατατεθέν της γραφής του Κανιούκ περιγράφεται από τους πειραματισμούς του και την ικανότητά του να γράφει διαφορετικά κάθε φορά. Το 1997, τιμήθηκε με το βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γαλλικής Δημοκρατίας, και, το περασμένο έτος, ονομάστηκε Αξιωματικός Τάξης των γαλλικών Τεχνών και Γραμμάτων.

Επίσης του απονεμήθηκε το βραβείο «Newman» το 2006 και το «Sapir» το 2010.

Το Μάιο του 2011 ο συγγραφέας ζήτησε να θεωρείται «χωρίς θρησκεία» αντί για «εβραίος» όπως είχε κάνει ο εγγονός του, αίτημα που έγινε δεκτό με δικαστική απόφαση το Σεπτέμβριο της ίδιας χρονιάς.

Η υπουργός Πολιτισμού του Ισραήλ έκανε λόγο για έναν από τους μεγαλύτερους συγγραφείς της εποχής μας και τόνισε ότι ο ίδιος αποτέλεσε την αιτία για την αλλαγή της νομοθεσίας που προωθείται για την προστασία των συγγραφικών δικαιωμάτων.