Στο έλεος επιτήδειων και ασυνείδητων είναι το ιστορικό σπίτι του μεγάλου Έλληνα ποιητή, Γιώργου Σεφέρη στην Κορυτσά.

Ο ποιητής διέμενε εκεί τη διετία 1936-1937 , μέρος στο οποίο συνέγραψε μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα. Το σπίτι έχει ταυτιστεί με την ιστορία της Ελλάδας εκείνη την περίοδο, γι’αυτό και το οίκημα εξακολουθεί να θεωρείται σύμβολο για τη χώρα.

Πλέον όμως το σπίτι του Γιώργου Σεφέρη έχει υποστεί σημαντικές καταστροφές, ενώ έκκληση απευθύνει ο πρόξενος της Ελλάδας στην πόλη για να προστατευθεί.
«Είναι ένα κτίριο του 1900, νεοκλασικού ρυθμού, ένα από τα πρώτα και πιο σπάνια αρχοντικά της Κορυτσάς και ανήκε στην οικογένεια Τουρτούλη, μια από τις πιο ιστορικές οικογένειες του τόπου. Από εκεί έχουν περάσει όλα τα σημαντικά γεγονότα του 20ού αιώνα που αφορούν την Ελλάδα και την Αλβανία, ωστόσο οι ταραχές του 1997 άφησαν επάνω του τα σημάδια της καταστροφής. Το 1998 αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος και μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει βήματα για την ανακατασκευή του» δηλώνει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Κορυτσά Γιάννης Πεδιώτη��.
Για την σημερινή κατάσταση του σπιτιού ο ίδιος προσθέτει: «Αποτελεί έρμαιο όσων θέλουν να αποσπάσουν ακόμη και οικοδομικά υλικά από αυτό ενώ έχει καταντήσει άνδρο ναρκομανών τις νύχτες. Το ελληνικό κράτος αγόρασε το κτίριο το 1998 με την προοπτική να το ανακατασκευάσει. Ήταν και μπορεί να ξαναγίνει ένα κόσμημα και δεν θα έπρεπε να αφεθεί στο έλεος του χρόνου και των ασυνείδητων».
Για την ανακατασκευή του υπολογίζεται ότι απαιτούνται 400.000 ευρώ, ενώ τα ενοίκια του οποίου θα συνέβαλαν στις ανάγκες στέγασης του προξενείου.