���Οι διοργανωτές των «Όσκαρ» της μουσικής ανακοίνωσαν πως το ειδικό τιμητικό βραβείο Grammy θα δοθεί μετά θάνατον στον θρυλικό μουσικό του ινδικού σιτάρ, Ραβί Σανκάρ, ο οποίος πέθανε την Τρίτη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Είχαμε ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα ότι θα λάβει αυτό το βραβείο» δήλωσε εκπρόσωπος των βραβείων Grammy, επισημαίνοντας πως αυτό το ειδικό βραβείο είχε ήδη επιλεγεί να δοθεί στον Σανκάρ τον ερχόμενο Φεβρουάριο, πριν το θάνατο του.

Η σχετική ανακοίνωση της επιτροπής των βραβείων αναφέρει μαζί μ' ένα σύντομο βιογραφικό του θρυλικού Ινδού καλλιτέχνη πως: «Ο μουσικός έκανε το ινδικό σιτάρ πιο διάσημο στον κόσμο και είναι ένας πραγματικός πρεσβευτής της διεθνούς μουσικής. Ως μουσικός, συνθέτης, δάσκαλος και συγγραφέας, θεωρείται πρωτοπόρος στην μετάδοση της ινδικής μουσικής στη Δύση».

Ο Ραβί Σανκάρ που είχε επηρεάσει πολλούς δυτικούς καλλιτέχνες -όπως τους Beatles και τους Rolling Stones- απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών την Τρίτη στην Καλιφόρνια, όπου είχε μεταβεί για να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, ενώ είχε ήδη λάβει τρία Grammy κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του.

Η τελετή των 55ων βραβείων Grammy, των «Όσκαρ» της μουσικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Φεβρουαρίου του 2013, στο Staples Center του Λος Άντζελες.