Ο σκηνοθέτης του «Σώσε Με» και των «45m2», Στράτος Τζίτζης, με το πρώτο του θεατρικό έργο, την «Καύση», και με μια ομάδα ταλαντούχων συντελεστών, κάνουν τ�� δική τους παρέμβαση στη συζήτηση για την «κρίση», με μια ασυνήθιστη άποψη.

Λίγα λόγια για το έργο

Μια παρέα πέντε ατόμων μαζεύεται σε ένα σπίτι, όπου έχει πεθάνει ένας δικός τους. Ενώ το κέντρο της πόλης «καίγεται» από ταραχές, αυτοί - κλεισμένοι στο σπίτι - δε μπορούν να συμφωνήσουν για τον τρόπο ταφής του. Το πτώμα σαπίζει, όμως αυτοί επιμένουν στις διαφωνίες τους. Η ανικανότητά τους να επικοινωνήσουν κορυφώνεται με απρόοπτα αποτελέσματα…

Η ΚΑΥΣΗ μπορεί να μοιάζει κάπως με «μαύρη» κωμωδία καταστάσεων, αλλά, στην ουσία, πρόκειται για μια συγκαλυμμένη αλληγορία αυτού που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα, όπως και σε κάθε χώρα σε κρίσιμη κατάσταση, με τις θεμελιακές της αξίες να κλονίζ��νται.

Στην ΚΑΥΣΗ η κρίση έχει φτάσει μέχρι το σημείο οι άνθρωποι να μη μπορούν να συνεννοηθούν για το πώς θα θάψουν τους νεκρούς τους, ή -συμβολικά- για το πώς θα κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το παρελθόν, για να προχωρήσουν στο μέλλον.

Η κοινωνική διάλυση που παρατηρείται σε στιγμές όπου οι πολίτες μιας χώρας αδυνατούν να συμφωνήσουν σε κάποιες κοινές αρχές και να πειθαρχήσουν σε αυτές, αναπαριστάται στο έργο με την ασυνεννοησία των πρωταγωνιστών για το θέμα της ταφής του ανθρώπου τους, ενώ το πτώμα του αποσυντίθεται.

Τα ερωτήματα που θέτει το γεγονός του θανάτου ενός οικείου μας προσώπου, αν αντιμετωπισθούν επί της ουσίας – όπως αναγκάζονται να κάνουν εδώ οι πρωταγωνιστές του έργου, με αφορμή τον τρόπο της ταφής του δι��ού τους – άπτονται θεμάτων, που έχουν να κάνουν με θεμελιώδεις αξίες της ζωής μας.

Η αποφυγή αυτών των ερωτημάτων, μαζί με την επικράτηση του «ωχ-αδερφισμού», είναι μια από τις αιτίες της σημερινής διάλυσης, πιθανόν η κυριότερη. Από την άλλη, ούτε οι ξεπερασμένες «αρχές» και η επαναφορά μας σε αυτές, είναι η λύση.

Οι σημαίες που έχουμε σηκώσει ��ποδείχτηκαν νάιλον. Ό,τι έχουμε πιστέψει μοιάζει ανίσχυρο πλέον να οικοδομήσει μια νέα κοινότητα, και αυτό είναι ολοφάνερο στις μέρες μας, με όλο το μεταπολιτευτικό σκηνικό να καταρρέει, παρασύροντας τόσο τα ελευθεριακά ή σοσιαλιστικά προτάγματα των «προοδευτικών», όσο και τα ελληνο-χριστιανικά αναχώματα των «οπισθοδρομικών».

Τα ερωτήματα είναι πλέον αμείλικτα, ενώ η χώρα καταρρέει, το πτώμα του άθαφτου νεκρού σήπεται και η πόλη γύρω φλέγεται. Η ΚΑΥΣΗ φιλοδοξεί να τα θέσει μέσα από μιαν απλή κατά τα άλλα ιστορία, που έχει μια καθημερινή εκφορά του λόγου, χωρίς να κραυγάζει το συμβολισμό της.

Το ότι οι πρωταγωνιστές αντιμετωπίζουν φυσιολογικά μίαν «αφύσικη» κατάσταση – τον άθαφτο νεκρό στο διπλανό δωμάτιο - δίνει και το κωμικό στίγμα του έργου, το οποίο διατρέχεται από ένα υποχθόνιο χιούμορ, λεπτό και αδιόρατο, αλαφραίνοντας το βάρος του και αφαιρώντας μέρος της δραματικότητάς του, ώστε ο θεατής να παρακολουθεί τα κρυφά του νοήματα όσο γίνεται πιο καθαρά.

Παίζουν: Γωγώ Μπρέμπου, Γιώργος Χρανιώτης, Νίκος Γεωργάκης, Ιωάννα Μαυρέα, Βασιλική Τρουφάκου.

Πρεμιέρα κάνει την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Κυριακή(από 16/12) μέχρι και 27 Φεβρουαρίου 2013. Ώρα έναρξης: 21:15

Διάρκεια Παράστασης: 80 λεπτά

Τιμές Εισιτηρίων: 13 € (κανονικό), 10 € (μειωμένο για ανέργους, φοιτητές, μαθητές, για όσους είναι άνω των 65 ετών), Τετάρτες: 10 € και 8 €

Θέατρο: OLVIO, Ιεράς οδού 67 & Φαλαισίας 7, Βοτανικός (πλησίον Μετρό Κεραμεικός). Τηλέφωνο και ώρες κρατήσεων: 210-3414118 (16:00-20:00)