"Ο νεαρός Μπετόβεν συναντά τον επικό Ντβόρζακ..."
Έργα μουσικής δωματίου για βιολί, τσέλο και πιάνο θα ερμηνεύσει το Artis piano trio, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα συναυλιών του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός.
Στο πρώτο μέρος, ένα από τα έργα της πιό ακμαίας περιόδου του Beethoven, το "Πιάνο τρίο σε μι ύφεση μείζονα, έργο 38", που γράφτηκε το 1803, όταν ο συνθέτης έμπαινε στην τρίτη δεκαετία της ζωής του. Το έργο απέχει απο την φόρμα της σονάτας προσομοιάζοντας αυτή της Σερενάτας. Ο Μπετόβεν, κατά την διάρκεια του 1799, συνέθεσε ένα απο τα πιό δημοφιλή έργα του αφιερώνοντάς το στην Αυτοκράτειρα, Μαρία Θηρεσία, το "Σεπτέτο σε Μι ύφεση μείζονα, έργο 20". Γνωρίζοντας αμέσως τεράστια επιτυχία και απήχηση, μετέγραψε λίγα χρόνια αργότερα ο ίδιος το έργο για πιάνο, βιολί και τσέλο με αρ. καταλόγου 38. Την ίδια περίοδο, ο Beethoven έγραψε έναν σημαντικό αριθμό έργων, τα οποία αναδεικνύουν το ευρύ φάσμα του και την ωριμότητά του, παρά το νεαρό της ηλικίας του.
Στο δεύτερο μέρος, το "Πιά��ο τρίο, έργο 90 («Ντούμκι»), ένα από τα διασημότερα έργα του Antonin Dvořák, αλλά κι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα έργου μουσικής δωματίου, που απέχει σημαντικά από τη φόρμα της σονάτας. Ο υπότιτλος του έργου, «Dumky», λέξη δανεισμένη από την Ουκρανική γλώσσα, παραπέμπει στον όρο επική μπαλάντα, κι αναφέρεται στο δημοφιλές μουσικό είδος που δημιουργήθηκε όταν συνθέτες από σλαβόφωνες χώρες ανέμειξαν στοιχεία της παραδοσιακής μουσικής της χώρας τους με δυτικές κλασσικές φόρμες. Το έργο, πρωτοπαίχτηκε στην Πράγα σε μια ανήσυχη περίοδο, άνοιξη του 1891, και στο πιάνο ήταν ο ίδιος ο συνθέτης...
Το Artis piano trio αποτελούν ο βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης, ο τσελίσταςΡενάτο Ρίπο και η πιανίστα Άννη Τότσιου. Συμπληρώνοντας δώδεκα χρόνια από την ίδρυσή του, το Artis Piano Trio έχει καταξιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα σύνολα Μουσικής Δωματίου στην Ελλάδα. Με συχνές εμφανίσεις στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Trio έχει παρουσιάσει πλήθος έργων σε διάφορα φεστιβάλ και αίθουσες της Ελλάδας και του εξωτερικού, όπως στο Carnegie Hall (Weil Recital Hall) της Nέας Υόρκης, στο Φεστιβάλ Anneberg της Δανίας, στο Ιδρυμα Τεχνών Β. & Μ. Θεοχαράκη, στην αίθουσα Βorusan στην Κων/λη, και στα Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου, Κυκλάδων, Ναυπλίου και Μουσικού Μαΐου της Πάτρας. Οι μουσικές συνεργασίες του Artis Piano Trio περιλαμβάνουν μουσικούς, όπως Vladimir Mendelssohn, Fabio Di Casola, Ellen Jewett, Efdal Altun και Olgu Kizilay. To Artis Piano Trio διαθέτει ένα ευρύ ρεπερτόριο που εκτείνεται από τον Haydn και τον Mozart, ως τους Beethoven, Schubert, Brahms, Ravel και Schostakovich και φτάνει σε ερμηνείες έργων σύγχρονων συνθετών.
Πληροφορίες
Τιμές εισιτηρίων
Διακεκριμένη ζώνη: 15 ευρώ
Πλατεία & εξώστης: 10 ευρώ
Παιδικό: 5 ευρώ
Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός
Πλατεία Καρύτση 8, Αθήνα
τηλ. 210- 7234567