Η Ισμήνη, ένας από τους πολυπαιγμένους και από τους πιο αγαπητούς στο κοινό, μονολόγους της συλλογής «Τέταρτη Διάσταση» του Γιάννη Ρίτσου έκανε την πρεμιέρα του στις 17 Οκτώβρη.

Με πρωταγωνίστρια την Κάτια Γέρου στον κλασσικό μύθο, η Ισμήνη, ως συνετή αδελφή, συμβουλεύει την Αντιγόνη να μην αντισταθεί στους νόμους του Κρέοντα και να αφήσει άταφο το πτώμα του προδότη αδελφού της. Είναι ένα πρόσωπο στην σκιά της δοξασμένης αδελφής της, μια αντι-ηρωίδα που φωτίζει την θυσία και το ήθος της Αντιγόνης. Η ηρωίδα του Ρίτσου ανατρέχει στο παρελθόν και στην καταστροφή της οικογένειάς της μέσα από το βλέμμα του μέσου, αισθησιακού ανθρώπου που θέλησε να γευτεί τον έρωτα και την ζωή.

Με την εμπειρία της γυναίκας που η προσωπική της ζωή συνθλίφτηκε στα γρανάζια της Ιστορίας και η ίδια σημαδεύτηκε ανεξίτηλα από γεγονότα που την ξεπερνούσαν, η Ισμήνη καταθέτει μια αντίληψη ζωής πολύ διαφορετική από εκείνη της ένδοξης αδελφής της. Διαβρώνει καίρια σημεία του μύθου, κρίνει ιστορικές συγκυρίες και ανθρώπινές αδυναμίες, ηρωισμούς και πάθη.

Ο Ρίτσος περνάει από το σήμερα στον μύθο, από τον μύθο σε ιστορικά γεγονότα και από ιστορικά γεγονότα σε μικρές, ανθρώπινες, καθημερινές στιγμές εκφέροντας ένα λόγο τολμηρό και βαθύτατα πολιτικό που αφορά άμεσα τον σημερινό θεατή. Το κείμενο του Ρίτσου θέτει ένα κρίσιμο και πολύ επίκαιρο ερώτημα, αν μπορεί κανείς να μείνει αμέτοχος και ανέμελος μέσα στη δίνη καταλυτικών πολιτικών και κοινωνικών γεγονότων. Εύγλωττα λοιπόν βάζει την Ισμήνη του να ενδύεται το λεκιασμένο από αίμα φόρεμα της Αντιγόνης στο τέλος του μονολόγου.

Η παράσταση είναι στο θέατρο «Εν Αθήναις» και τοποθετεί την δράση στην Αθήνα του 2012, μέσα στην ταραγμένη και χαοτική πόλη, προσδίδοντας νέες τροπές στο λόγο της ηρωίδας αλλά και στην ��υμπεριφορά του ανώνυμου άνδρα, (Στέφανος Κοσμίδης) που παραμένει μέχρι το τέλος βουβός και απροσπέλαστος. Σίγουρα όμως όχι ανενεργός….

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Σκηνοθεσία- Σκηνικός χώρος: Άσπα Τομπούλη – Τόλης Τατόλας
Κοστούμια: Χριστίνα Μπάρλου-Παπούλια
Συνθέσεις ήχων: Δημήτρης Ιατρόπουλος
Φωτισμοί: Ηλίας Κωνσταντακόπουλος
Φωτογραφίες: Γιώργος Αλεξανδράκης

Παίζουν:

Ισμήνη: Κάτια Γέρου
Ακροατής: Στέφανος Κοσμίδης


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Παραστάσεις : κάθε Τετάρτη & Πέμπτη 21:15
Τιμή εισιτηρίου: € 15,00 κανονικό, € 10,00 φοιτητικό, ανέργων κλπ

κρατήσεις:
TEXNIS Οργάνωση Θεάματος
τηλ. 210 9345378, 210 9340038

Κατερίνα Γεωργίου