Παρά τον κοινωνικό ρατσισμό που δέχονται καθημερινά οι ρακοσυλλέκτες, διοργάνωσαν το πρώτο Φεστιβάλ τους, στο δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα στο Γκάζι, στην «Τεχνόπολις».

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει στο κοινό πολύτιμα αντικείμενα που βρέθηκαν στα σκουπίδια και ταξιδεύει τους επισκέπτες σε άλλες εποχές. Εκεί θα βρει κανείς, βιβλία του 19ου αιώνα, παιχνίδια άλλων εποχών, ιστορικά πρωτοσέλιδα, παλιές ηλεκτρικές συσκευές, γραφομηχανές, τσίγκινα κουτιά από μπισκότα, παλιές τηλεφωνικές συσκευές, λαϊκή ζωγραφική, οικογενειακά κειμήλια που κάποιοι πέταξαν σε κάδους απορριμμάτων.

Οι ρακοσυλλέκτες είναι μια κοινότητα 700 οικογενειών και έχουν πρόεδρο, γραμματέα, ταμία και μια γυναίκα στο Διοικητικό Συμβούλιο, τη Λαμπρινή Κωνσταντίνου, που καμαρώνει πως με τη σκληρή δουλειά της μεγάλωσε και σπούδασε τρία παιδιά!

Κάθε Κυριακή οι μανιώδεις συλλέκτες φτάνουν στο παζάρι από τα ξημερώματα για να διαλέξουν τα καλύτερα. Το ραντεβού τους δίνεται στο αμαξοστάσιο του δήμου, στην Ιερά Οδό και ψάχνουν πολύτιμους… θησαυρούς στο σκοτάδι!

«Πριν από λίγο καιρό έπεσε στα χέρια μας ένα βιβλίο. Εξετάζοντάς το διαπιστώσαμε ότι ήταν του Ευγένιου του Βουλγάρεως και είχε εκδοθεί το 1806 στη Βιέννη. Όταν καταλάβαμε την αξία του το δωρίσαμε στο Πνευματικό κέντρο του δήμου Αθηναίων» λέει ο γραμματέας του Σωματείου, Φειριδούν Μεμίς.​