​Έφυγε από τη ζωή, ο δια βίου σοσιαλιστής και ένας από τους πιο διαπρεπείς ιστορικούς της Βρετανίας, Eric Hobsbawm, σε ηλικία 95 ετών.

Η κόρη του Julia Hobsbawm, δήλωσε πως ο πατέρας της πέθανε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε νοσοκομείο του Λονδίνου, καθώς έπασχε από πνευμονία.

"Αγωνιζόταν για πολλά χρόνια ένάντια στη λευχαιμία, χωρίς φασαρίες ή τυμπανοκρουσίες. Μέχρι το τέλος, είχε τον έλεγχο των δικών του υποθέσεων, ενώ πάντα υπήρχε μια στοίβα εφημερίδων στο κρεβάτι του" είπε χαρακτηριστικά η κόρη του.

Ο Hobsbawm ήταν ένας από τους πιο διακεκριμένους ιστορικούς της Βρετανίας, τα έργα του τον 20ο αιώνα είχαν διαβαστεί από γενιές μαθητών. Είχε σαφείς επιρροές του από τον Καρλ Μαρξ και την εμπειρία του ζώντας στη Γερμανία στη δεκαετία του 1930. Ε��τάχθηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα στην Αγγλία το 1936.
Έγινε γνωστός για τρεις τόμους του, που καλύπτουν την περίοδο 1789 - 1914: "The Age of Revolution" (1962), "The Age of Capital" (1975) και «The Age of Empire" (1987). Αρ��ότερα έγραψε και το "Age of Extremes", καλύπτοντας την περίοδο 1914 - 1991.
Το τελευταίο του βιβλίο είχε τίτλο "Πώς να αλλάξουμε τον κόσμο" και δημοσιεύθηκε το 2011. Δεν ήταν ένα επαναστατικό, κατά του συστήματος, βιβλίο, αλλά μια συλλογή από δοκίμια, για τον Μαρξ και τον μαρξισμό, που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1960.
Ο αείμνηστος Βρετανός ιστορικός Α. J. Ρ. Taylor, δήλωσε πως το έργο Hobsbawm επιβραβεύθηκε λόγω της ακρίβειας στις εξηγήσεις που έγραφε για το τι χρονικά συνέβη αλλά και για το ενδιαφέρον του για τους απλούς ανθρώπους.
Ο Eric Hobsbawm γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1917, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας του ήταν Βρετανός, καταγόταν από τεχνίτες από την Πολωνία και τη Ρωσία, και η οικογένεια της μητέρας του είχε ρίζες από τη μεσαία τάξη της Βιέννης, στην οποία μετακόμισαν, όταν ήταν δύο. Ένα τυπογραφικό λάθος κατά τη γέννηση αλλάξει το επώνυμό του από Hobsbaum να Hobsbawm. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια ζούσε σε γερμανόφωνες χώρες, οι γονείς του, μιλούσαν σ'αυτόν και τη μικρότερη αδελφή του, Nancy στα αγγλικά. Μετά το θάνατο του πατέρα του και τη μητέρας του, μετακόμισε στο Βερολίνο το 1931 για να ζήσει με τους συγγενείς του. Κάποτε μάλιστα είχε παραδεχτεί ότι ήταν τυχερός που έζησε στο Βερολίνο πριν έρθει ο Χίτλερ στην εξουσία.

Ως φοιτητής στο Βερολίνο, Hobsbawm ενημέρωσε τους καθηγητές του ότι ήταν κομμουνιστής και ότι η επανάσταση ήταν αναγκαία, ενώ το 1933 μετακόμισε οριστικά για το Λονδίνο, όπου έζησε και τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του.

Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Muriel Seaman το 1943, ενώ χώρισαν το 1951. Το 1962 νυμφεύτηκε την Marlene Schwarz, με την οποία απέκτησε δύο γιους, μια κόρη, επτά εγγόνια και ένα δισέγγονο!